Bloomberg: Πώς η τηλεφωνική συνομιλία Μέρκελ – Τσίπρα έφερε το deal

Χρειάστηκαν μόνο μερικές απλές αλήθειες από την Άνγκελα Μέρκελ αναφορικά με τα στοιχειώδη της διαχείρισης κρίσεων της ευρωζώνης προκειμένου να “καλμάρει” η μαχητική νέα ελληνική κυβέρνηση, σύμφωνα με το Bloomberg.

Η Καγκελάριος εξήγησε στον Αλέξη Τσίπρα αυτό που συνεργάτης της στην καγκελαρία αποκάλεσε «πραγματικότητα».

Δεν υπήρχε πολύς χρόνος για να επιτευχθεί η συμφωνία που απαιτούνταν ώστε να μην καταρρεύσει η Ελλάδα και η Γερμανία δεν θα έκανε πίσω, είπε σύμφωνα με το πρακτορείο, η Μέρκελ στον Τσίπρα στην 50λεπτη τηλεφωνική τους επικοινωνία στις 19 Φεβρουαρίου. Ήταν η πρώτη ουσιαστική επικοινωνία από τότε που κέρδισε τις εκλογές, στις 25 Ιανουαρίου.

Ο Τσίπρας ανέφερε στο twitter πως εξέφρασαν το ενδιαφέρον τους για «εξεύρεση μιας αμοιβαία επωφελούς λύσης».

Την επόμενη μέρα, οι υπουργοί Οικονομικών κατέληξαν σε μια προσωρινή συμφωνία στις Βρυξέλλες ώστε να συνεχίσει να ρέει η βοήθεια προς την Ελλάδα.

Κλείνοντας έναν μήνα στην κυβέρνηση, ο Τσίπρας και ο υπουργός Οικονομικών του, Γιάνης Βαρουφάκης, έχουν σε μεγάλο βαθμό αναβάλλει τις υποσχέσεις εκείνες που τους έφεραν στην εξουσία, έχουν ενοχλήσει βασικούς συνεργάτες της ευρωζώνης και έχουν δημιουργήσει αμφιβολίες για τις προθέσεις τους, αναφέρει το πρακτορείο.

Σε αντάλλαγμα, πήραν μια 4μηνη παράταση του προγράμματος και την βεβαιότητα ότι θα βρεθούν και πάλι στο χείλος της οικονομικής αβύσσου πριν τελειώσει το πρώτο εξάμηνο του 2015.

«Ήταν ερασιτέχνες, όμως προσαρμόζονται», σχολίασε ο Θεόδωρος Πελαγίδης, senior fellow του Brookings Institution και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πειραιά. «Η διαπραγμάτευση έδειξε πως η Ελλάδα δεν είχε επιρροή».

Όπως αναφέρει το Bloomberg, η εκλογή του Τσίπρα, που προεκλογικά δεσμεύονταν να τερματίσει τη λιτότητα και να επιστρέψει τη λήψη αποφάσεων στην Αθήνα, άνοιξε ένα νέο κεφάλαιο στη σάγκα που ξεκίνησε το 2010, όταν η Ελλάδα έγινε η πρώτη χώρα της ευρωζώνης που μπήκε σε διεθνές πρόγραμμα διάσωσης.

Η αλλαγή της κυβέρνησης έδωσε το εναρκτήριο λάκτισμα για επείγουσες διαπραγματεύσεις, διότι η συμφωνία διάσωσης θα έληγε στις 28 Φεβρουαρίου.

Η Ελλάδα απομονώθηκε ακόμα και από παραδοσιακούς συμμάχους, συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου, ανέφεραν δυο αξιωματούχοι που συμμετείχαν στις διαπραγματεύσεις.

Στο μεταξύ, οι νέοι ηγέτες της Ελλάδας «διαπαιδαγωγήθηκαν» ώστε να εκτιμήσουν το διακύβευμα, όπως είπε χαρακτηριστικά σε τοπικό τηλεοπτικό σταθμό στις 24 Φεβρουαρίου ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Λετονίας και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ Ιλμαρς Ρίμσεβιτς.

Το μάθημα, αναφέρει το πρακτορείο, έγινε εμφανές από την πρώτη μέρα που ανέλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ την εξουσία. Ο Τσίπρας αναγκάστηκε να εκδώσει ανακοίνωση την πρώτη εβδομάδα του στην κυβέρνηση, υποσχόμενος ότι η Ελλάδα θα πληρώσει τους λογαριασμούς της. Και αυτό μόλις μια ημέρα μετά τις δηλώσεις Βαρουφάκη ότι προτιμά να αποχωρήσει παρά να υποκύψει σε περαιτέρω λιτότητα.

Αν και η Ελλάδα είχε ήδη εγκαταλείψει τις απαιτήσεις της για απομείωση του χρέους, η στροφή 180 μοιρών της περασμένης εβδομάδας οδήγησε σε καθυστέρηση του χρονοδιαγράμματος για αύξηση του κατώτατου μισθού και σε συμβιβασμό σε ότι αφορά την απελευθέρωση της χώρας από τους πιστωτές.

Με το πουκάμισο να κρέμεται και χωρίς γραβάτα, ο Βαρουφάκης έμοιαζε περισσότερο με ακαδημαϊκό παρά με πολιτικό, σχολίαζαν οι αξιωματούχοι. Θυμούνται ότι ρωτούσε τον Τσίπρα τηλεφωνικά για τα πάντα κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων.

Όταν οι διαπραγματεύσεις κατέρρευσαν στις 16 Φεβρουαρίου, ο Βαρουφάκης χαρακτήρισε «παράλογη» και «απαράδεκτη» την πρόταση για παράταση του τρέχοντος προγράμματος διάσωσης. Το τηλεφώνημα του Τσίπρα στη Μέρκελ έθεσε το σκηνικό για μια συμφωνία, σημειώνεται.

«Το κόστος αυτής της μακράς διαμάχης υπήρξε τεράστιο», αναφέρει ο κ. Πελαγίδης. «Έφυγαν δισεκατομμύρια καταθέσεων από τις τράπεζες, οι επιχειρήσεις ‘πάγωσαν’ τις δραστηριότητές τους, σταμάτησε η ανάπτυξη. Αυτό το απότομο σταμάτημα θα κοστίσει ακριβά».

Πηγή: euro2day.gr

Διαβάστε επίσης:

Σόιμπλε: Η Ελλάδα δεν μπορεί να αποφασίζει μόνη της

Οι selfies των Γερμανών με το “Όχι” στην Ελλάδα. Το προκλητικό ρεπορτάζ της Bild

Ο Παπαδημούλης καταγγέλλει στην Κομισιόν την εκστρατεία δυσφήμισης από την Bild

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ