Deutsche Welle: Η Ελλάδα να εκσυγχρονίσει τον τουρισμό της

Ο Κλάους Σράντερ από το Ινστιτούτο για την Παγκόσμια Οικονομία του Κιέλου σε συνέντευξη που παραχώρησε στη DW αναφέρει ότι δεν θεωρεί το υψηλό χρέος ως το κύριο πρόβλημα στον δημόσιο προϋπολογισμό της Ελλάδας αυτή τη στιγμή.

Κι αυτό, σύμφωνα με τον γερμανό οικονομολόγο, διότι ο χρόνος αποπληρωμής του είναι μεγάλος και τα επιτόκια πολύ χαμηλά.

Σε ερώτηση αναφορικά με τα ποια θεωρεί τα βασικότερα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας ο Κλάους Σράντερ απαντά: «Η Ελλάδα έχει πολλά σημαντικά προβλήματα. Το βασικότερο είναι ότι από χρόνο σε χρόνο βρίσκεται στο χείλος της χρεοκοπίας. Εάν δεν υπήρχαν τα προγράμματα διάσωσης η Ελλάδα θα είχε πρόβλημα ρευστότητας.

Η Ελλάδα κατά τη γνώμη μου συνεχίζει να έχει δομικά προβλήματα. Δεν έχει καταφέρει να δημιουργήσει ένα σταθερό επιχειρηματικό πλαίσιο.

Στη δεκαετία του 2000 κατάφερε να πάρει φθηνό χρήμα από πολλές επενδυτικές τράπεζες της ευρωζώνης, οι οποίες πίστεψαν ότι θα έχουν επικερδείς δοσοληψίες με την Ελλάδα. Αυτό οδήγησε σε μεγάλη ζήτηση και σε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Οι καιροί του φθηνού χρήματος έχουν περάσει όμως ανεπιστρεπτί και για αυτό θα ήταν χρήσιμο η Ελλάδα να δημιουργήσει μια σταθερή βάση που να στηρίζεται στις εξαγωγές».

Προβληματική η λειτουργία των ελληνικών τουριστικών δομών

Συχνά ακούγεται από πολλές πλευρές η άποψη ότι «η βαριά βιομηχανία της Ελλάδας» είναι ο τουρισμός.

Ο Κλάους Στράντερ, από την πλευρά του, θεωρεί ότι ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί σήμερα ο τουρισμός στην Ελλάδα δεν μπορεί να αποτελέσει σε βάθος χρόνου μια σταθερή οικονομική βάση με μεγάλες αναπτυξιακές προοπτικές.

«Στον τομέα του τουρισμού στην Ελλάδα προσφέρονται θέσεις για τις οποίες δεν απαιτούνται υψηλά προσόντα, ενώ και οι αμοιβές δεν είναι καλές. Τις τελευταίες δεκαετίες δεν έχουν γίνει μεγάλες επενδύσεις στον τουρισμό.

Δεν έχει επιτευχθεί ένα υψηλό επίπεδο τουρισμού με αποτέλεσμα να απομένουν να γίνουν ακόμη πολλά στον τομέα αυτό. Θα πρέπει να αναζητηθούν ιδιώτες επενδυτές, να εκσυγχρονιστεί ο φθηνός τουρισμός και να βελτιωθούν οι προσφορές», εκτιμά ο γερμανός ειδικός.

Διαβάστε περισσότερα στο enikonomia.gr

 

Διαβάστε επίσης:

Στουρνάρας: Εύθραυστη η ανάκαμψη

Νέα τουρκική πρόκληση

Ισχυρές πιέσεις στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ