Πούτιν: Οι σχέσεις Κύπρου – Ρωσίας έχουν ιστορικό χαρακτήρα

Την πρόθεσή του να συμβάλει και προσωπικά στη διεύρυνση των σχέσεων ΚύπρουΡωσίας εξέφρασε ο Βλαντίμιρ Πούτιν, υποδεχόμενος τον Νίκο Αναστασιάδη στην κατοικία του στο Νόβο-Αγκαριόβο, στα περίχωρα της Μόσχας.

«Δεν χρειάζεται να δώσω χαρακτηρισμό στις κυπρορωσικές σχέσεις: έχουν ιστορικό, φιλικό και πολυμερή χαρακτήρα», είπε ο πρόεδρος της Ρωσίας, καλωσορίζοντας τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, αμέσως μετά τη συνάντηση του κ. Αναστασιάδη με τον Πρωθυπουργό της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβιέντεφ.

«Είμαι πεπεισμένος ότι συζητήθηκαν συγκεκριμένα ζητήματα της συνεργασίας μας, πρωτίστως στον οικονομικό τομέα. Από πλευράς μου είμαι έτοιμος όχι μόνο να υποστηρίξω αυτές τις συμφωνίες, αλλά και να συζητήσω και άλλα ζητήματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος» σημείωσε ο Ρώσος Πρόεδρος κατά την έναρξη των διμερών συνομιλιών, που συνεχίστηκαν με γεύμα εργασίας.

Στις διαχρονικές, ιστορικές σχέσεις που συνδέουν την Κύπρο και τη Ρωσία, τις δύο κυβερνήσεις και τους δύο λαούς, αναφέρθηκε στην αντιφώνησή του ο κ. Αναστασιάδης, προσκαλώντας τον Πρόεδρο Πούτιν στη Λευκωσία.

«Στις κρίσιμες ώρες και για την Κύπρο και για τη Ρωσία θεώρησα ότι η ελάχιστη έκφραση ευγνωμοσύνης ήταν η εδώ παρουσία μου τούτη την ώρα, που μαρτυρεί και την αποφασιστικότητα να διατηρήσουμε τους στενούς δεσμούς μας, ανεξάρτητα των επιλογών μας για συνεργασία με τρίτες χώρες», είπε ο Κύπριος Πρόεδρος, υπογραμμίζοντας ότι οι στρατηγικές συνεργασίες των δύο χωρών δεν στρέφονται εναντίον οποιασδήποτε άλλης χώρας.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Κύπρου συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό της Ρωσίας Μεντβιέντεφ, ο οποίος τόνισε τη σημασία των συμφωνιών, που αναμένεται να υπογραφούν με το πέρας των διευρυμένων συνομιλιών Πούτιν- Αναστασιάδη.

Η κυπριακή αντιπροσωπεία, στην οποία συμμετέχει επίσης ο υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, είχε νωρίτερα συνομιλίες και με τον πρόεδρο της ρωσικής Κρατικής Δούμας (Κάτω Βουλής) Σεργκέι Ναρίσκιν.

Ο κ. Ναρίσκιν διαβεβαίωσε τον Πρόεδρο της Κύπρου για την πρόθεση της ρωσικής ηγεσίας να διευρυνθεί η κυπρορωσική συνεργασία και ευχαρίστησε την κυπριακή πλευρά γιατί καταψήφισε την πρόσφατη απόφαση τής Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης να περιορίσει τις αρμοδιότητες της ρωσικής κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας.

 

Διαβάστε επίσης:

Βενεζουέλα – Αστυνομικός εμπλέκεται στη δολοφονία 14χρονου

Στο δικαστήριο η έκδοση του Πολάνσκι στις ΗΠΑ

Ολόκληρη η συνέντευξη του Βαρουφάκη στο Charlie Hebdo

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ