Μέισον: Δυο παράγοντες αποσταθεροποίησης της συμφωνίας

Δηκτικός ο αρθρογράφος Πολ Μέισον στο βρετανικό “Channel 4”, επισημαίνει πως υπάρχουν δυο παράγοντες που μπορεί να αποσταθεροποιήσουν τον “ελληνικό συμβιβασμό”, σε σχόλιο που υπογράφει με τίτλο: Αποικία χρέους με λίγο παραπάνω “εθνική κυριαρχία”.

Εάν η συμφωνία της Παρασκευής τεθεί σε ισχύ τότε η Ελλάδα -που ο Βαρουφάκης περιγράφει ως «αποικία χρέους»- θα είναι ουσιαστικά μια αποικία χρέους με λίγο περισσότερη «εθνική κυριαρχία».

Δυο παράγοντες αποσταθεροποίησης υπήρξαν τις τελευταίες ημέρες.

Η ανταρσία στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ που εκφράστηκε από τον βετεράνο ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Μ. Γλέζο, δημιουργεί νέες προκλήσεις αναφέρει ο εναλλακτικός Π. Μέισον. Ο ήρωας της Αντίστασης, ο οποίος κατέβασε τη σβάστικα από την Ακρόπολη το 1941, ζήτησε μαζικές κινητοποιήσεις αντίστασης στη συμφωνία.

Ωστόσο, όπως σχολιάζει ο Μέισον ο Μ. Γλέζος δεν είναι τόσο σημαντικός όσο η οργανωμένη Αριστερή Πλατφόρμα εντός του ΣΥΡΙΖΑ, με επικεφαλής τον υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Παναγιώτη Λαφαζάνη που υποστηρίζεται και από τον βουλευτή, Κώστα Λαπαβίτσα, καθηγητή στο SOAS του Λονδίνου.

Εάν η Αριστερή Πλατφόρμα αντιταχθεί επισήμως στη συμφωνία μέσα στο ελληνικό κοινοβούλιο, ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει τότε να βασιστεί στις ψήφους των κετρώων για να περάσει- και ο Λαφαζάνης (και πιθανώς κάποιοι υφυπουργοί), θα πρέπει να αποχωρήσουν από την κυβέρνηση, σχολιάζει ο Π. Μέισον.

Πηγή: Guardian

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ