Der Spiegel: “Το τρικ του Κολ για να αποφύγει τις πολεμικές αποζημιώσεις”

Στο ζήτημα των γερμανικών πολεμικών επανορθώσεων προς την Ελλάδα επανέρχεται το περιοδικό Der Spiegel.

Όπως σημειώνει, «ο καγκελάριος Κολ έκανε το 1990 ένα τρικ, ώστε να μην καταβάλει αποζημιώσεις στην Ελλάδα». Το γερμανικό περιοδικό αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «η λύση ήταν η εξής: Η συνθήκη ειρήνης να μην ονομαστεί συνθήκη ειρήνης». Όπως επισημαίνεται, «η υπόθεση δεν έχει αποσαφηνιστεί από νομικής άποψης, η Ελλάδα δεν απευθύνθηκε ποτέ στο Διεθνές Δικαστήριο».

Το δημοσίευμα επικαλείται έγγραφα της περιόδου 1989-’90, τα οποία αξιολογήθηκαν από το Spiegel, που αναφέρει ότι «ο καγκελάριος Κολ και ο υπουργός Εξωτερικών Χανς-Ντίτριχ Γκένσερ έκαναν κατά τις διαπραγματεύσεις για την γερμανική επανένωση τα πάντα, ώστε να αποφύγουν απαιτήσεις για επανορθώσεις. Κράτησαν χώρες όπως η Ελλάδα, μακριά από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων, και άλλαζαν τις διατυπώσεις έως ότου να βρουν την κατάλληλη για τους ίδιους μορφή».

Το περιοδικό επικαλείται ακόμη μία εμπιστευτική επιστημονική έκθεση του γερμανικού κοινοβουλίου, η οποία ανέφερε μεταξύ άλλων ότι η Αθήνα θα μπορούσε να είχε προβεί σε επίσημη διαμαρτυρία, ώστε να μην απολέσει το δικαίωμα να διεκδικήσει τις αποζημιώσεις.

Πηγή: DW

Διαβάστε επίσης:

Ποια ��έτρα μένουν εκτός λίστας – Το πρώτο γερμανικό “όχι”

Επίθεση Le Monde στον Βαρουφάκη: Ξένος ανάμεσα στους “μεγάλους ΥΠΟΙΚ”

Γιούνκερ: Θα δουλεύω μέρα–νύχτα για να υπάρξει κοινωνική ισορροπία στην Ελλάδα

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ