Επέμβαση τουρκικών στρατευμάτων στη Συρία

Ο τουρκικός στρατός ξεκίνησε στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία αργά το Σάββατο για να εκκενώσει τον Τάφο του Σουλεϊμάν Σαχ, ο οποίος πολιορκείται από τζιχαντιστές, ανέφεραν τουρκικά μέσα ενημέρωσης, σύμφωνα με τους New York Times.

Ένα μεγάλο κονβόι τανκ και άλλων οχημάτων βαρύ οπλισμού εισήλθε στο Συρία μέσω της πόλης Κομπάνι, των κουρδικών εδαφών στη Συρία, που είχε πρόσφατα απελευθερωθεί αό τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους μαχητές με μια αμερικανική στρατιωτική επιχείρηση, σύμφωνα με ρεπορτάζ των τουρκικών εφημερίδων Milliyet και Yeni Safak.

Τo Κουρδικό Πρακτορείο Ειδήσεων είχε επιβεβαιώσει νωρίτερα το γεγονός με tweet.

Ο τάφος βρίσκεται σε μια  αμφισβητούμενη τοποθεσία, στο έδαφος της Συρίας, στην περιοχή του Χαλεπίου, ένα μέρος που βρίσκεται στο επίκεντρο έντονης διαμάχης εδώ και ένα χρόνο για τον έλεγχο από τους τζιχαντιστές.

Για την Τουρκία ο τάφος του Σουλεϊμάν Σάχ, είναι ιερός, αφού είναι ο ιδρυτής της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Ο Σουλεϊμάν Σαχ  ήταν ένας από τους εγγονούς του Οσμάν Γαζή, που διασχίζοντας το 1086 τον ποταμό Ευφράτη, μαζί με δύο στρατιώτες, σκοτώθηκε και ενταφιάστηκε εκεί.

Για την  περιοχή αυτή του μνημείου, μετά την κατάρρευση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας το 1921, η Γαλλία είχε συνάψει συμφωνία με την Τουρκία.  Η συμφωνία προέβλεπε ότι ο τάφος του Σουλεϊμάν Σαχ, θεωρείται  ως έδαφος της Τουρκίας.

Διαβάστε επίσης:

Η Τουρκία εκπαιδεύει Ιρακινούς Κούρδους μαχητές

Απειλεί τους τζιχαντιστές ο Ερντογάν

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ