Τουρκία- Άνδρες με φούστες διαδήλωσαν κατά της βίας στις γυναίκες – ΦΩΤΟ

Φορώντας φούστες άνδρες διαδήλωσαν στην Κωνσταντινούπολη καταγγέλλοντας το βιασμό και τη δολοφονία της 20χρονης φοιτήτριας Εζγκετσάν Ασλάν στη Μερσίνα, ένα γεγονός που έχει προκαλέσει αποτροπιασμό και αγανάκτηση στην Τουρκία για τη βία που ασκείται σε βάρος των γυναικών, αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν -κάτω από τα περίεργα βλέμματα των περαστικών, ορισμένοι από τους οποίους έβρισκαν το θέαμα διασκεδαστικό- στο μεγάλο πεζόδρομο Ιστικλάλ που οδηγεί στη πλατεία Ταξίμ, στην ευρωπαϊκή πλευρά της τουρκικής μητρόπολης.

Αστυνομικοί είχαν κινητοποιηθεί για να παρακολουθούν τη διαδήλωση, τη διοργάνωση της οποίας είχε ανακοινώσει η ομάδα αυτή από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Οι διαδηλωτές κατήγγειλαν τη στυγερή δολοφονία της φοιτήτριας που βιάσθηκε, δολοφονήθηκε και κάηκε από τρεις άνδρες στη Μερσίνα, στο νότο της χώρας, την περασμένη εβδομάδα και, εξέφρασαν την υποστήριξή τους σε “όλες τις γυναίκες”.

“Δεν είναι μόνο γυναικεία υπόθεση, εκεί όπου οι γυναίκες δεν μπορούν να αισθάνονται ελεύθερες, σύντομα ούτε οι άνδρες θα αισθάνονται ελεύθεροι”, εξήγησε ο Μουσταφά Σολάι, ένας από τους συμμετέχοντες στη διαδήλωση.

Ο Μπουλούτ Αρσλάν, άλλος διαδηλωτής, είπε ότι μετείχε στη συγκέντρωση αυτή “γιατί μέσα στην κοινωνία οι γυναίκες υφίστανται πολλές μορφές βίας και αυτό βλάπτει γενικά το σύνολο της κοινωνίας”, μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Παράλληλα σήμερα, εκατοντάδες διαδηλωτές πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας στη Μπεσίκτας, άλλη συνοικία της Κωνσταντινούπολης, υπό το σύνθημα “Πες όχι στη βία που χτυπά τις γυναίκες!”.

Η κυβέρνηση έχει υποσχεθεί να τιμωρήσει τους δράστες της δολοφονίας της Ασλάν, ωστόσο το κύμα αποτροπιασμού στρέφεται προς το κυβερνών κόμμα, που βρίσκεται στην εξουσία από το 2002, και κατηγορείται για αδράνεια. Η αντιπολίτευση και τα φεμινιστικά κινήματα κατηγορούν τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τα μέλη του κόμματός του ότι με τις θρησκευτικές τους προκαταλήψεις συντηρούν τη βία κατά των γυναικών.

Διαβάστε επίσης:

Ερντογάν: Η βία κατά των γυναικών είναι η χαίνουσα πληγή της χώρας

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ