Αμερικανικά ΜΜΕ: Η επόμενη μέρα της συμφωνίας στο Eurogroup

Στην χθεσινοβραδινή συμφωνία που επιτεύχθηκε στο Eurogroup αναφέρονται αμερικανικά ΜΜΕ (πατήστε εδώ για τα γερμανικά ΜΜΕ), καταγράφοντας παράλληλα σχόλια, πληροφορίες και εκτιμήσεις για την «επόμενη μέρα».

 Μεταξύ άλλων, τονίζεται ότι:

 – Η Αθήνα θα υποβάλει έως τη Δευτέρα λεπτομερή στοιχεία σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις.

– Οι υπουργοί Οικονομικών του Eurogroup θα πραγματοποιήσουν τηλεδιάσκεψη την Τρίτη το βράδυ για να συζητήσουν τον κατάλογο των μέτρων.

– Η συμφωνία ανοίγει το δρόμο στην Ελλάδα να ξεκλειδώσει περαιτέρω οικονομική βοήθεια από το πρόγραμμα διάσωσης των 240 δισ. ευρώ, υπό την προϋπόθεση ότι η χώρα πληροί ορισμένες υποχρεώσεις.

– Η Ελλάδα και η Ευρώπη συμφώνησαν σε μια συμβιβαστική λύση, αποφεύγοντας οικονομική καταστροφή.

– Η Ελλάδα κερδίζει με αυτόν τον τρόπο χρόνο για να επεξεργαστεί τις λεπτομέρειες μιας μακροπρόθεσμης λύσης για τη χρηματοδότηση της χώρας.

– Το παιχνίδι δεν έχει τελειώσει. Η συμφωνία που επιτεύχθηκε στις Βρυξέλλες είναι απλώς μια ενδιάμεση συμφωνία.

Γουόλ Στριτ Τζέρναλ

Στη Γουόλ Στριτ Τζέρναλ αναφέρεται ότι «η ευρωζώνη ενέκρινε παράταση τεσσάρων μηνών για το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας, υπό την προϋπόθεση ότι η Αθήνα θα υποβάλει έως τη Δευτέρα λεπτομερή στοιχεία σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις και τα δημοσιονομικά μέτρα που σκοπεύει να λάβει, σύμφωνα με τον Αυστριακό υπουργό Οικονομικών, Χανς Γεργκ Σέλινγκ, ο οποίος συμπλήρωσε ότι αυτό “δεν έχει να κάνει με νικητές και ηττημένους”», όπως επισημαίνεται.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, «η παράταση της προθεσμίας κατά τέσσερις μήνες υπολείπεται αυτής των έξι μηνών που είχε ζητήσει η Ελλάδα την Πέμπτη και ενισχύει τη θέση των δανειστών της χώρας στις διαπραγματεύσεις για την επόμενη συμφωνία. Η Ελλάδα θα πρέπει να υποβάλει κατάλογο των προτεινόμενων μέτρων μέχρι τη Δευτέρα, τα οποία στη συνέχεια θα αξιολογηθούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μέχρι τον Απρίλιο, σύμφωνα με τον κ. Σέλινγκ».

Ακολούθως, αναφέρεται ότι ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, δήλωσε ότι «η ελληνική κυβέρνηση δεν διένυσε μόνο το έξτρα μίλι, (αλλά) τα έξτρα δέκα μίλια» και ότι «τώρα, αναμένουμε τους εταίρους μας να μας συναντήσουν, όχι στο μέσο του δρόμου, αλλά στο ένα πέμπτο του δρόμου».

Επίσης, σημειώνεται ότι «οι υπουργοί Οικονομικών του Eurogroup θα πραγματοποιήσουν τηλεδιάσκεψη την Τρίτη το βράδυ για να συζητήσουν τον κατάλογο των μέτρων που θα αποστείλει η Ελλάδα».

Νιου Γιορκ Τάιμς

Στη Νιου Γιορκ Τάιμς αναφέρεται ότι «οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν την παράταση του προγράμματος διάσωσης της Ελλάδας για τέσσερις μήνες, μετά από εβδομάδες έντονων διαπραγματεύσεων. Η συμφωνία, που επιτεύχθηκε κατά την έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, ανοίγει το δρόμο στην Ελλάδα να ξεκλειδώσει περαιτέρω οικονομική βοήθεια από το πρόγραμμα διάσωσης των 240 δισ. ευρώ, υπό την προϋπόθεση ότι η χώρα πληροί ορισμένες υποχρεώσεις, οι οποίες προσδιορίζονται από τους πιστωτές της».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, «ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, δήλωσε ότι “είμαι ευτυχής να σας αναφέρω ότι η δουλειά που κάναμε έφερε καρπούς, είμαστε ξανά σε πολύ καλό έδαφος”».

Τέλος, στο δημοσίευμα διατυπώνεται η άποψη ότι «η συμφωνία είναι πιθανό να δώσει στην Ελλάδα μια ανάσα, αλλά δύσκολα θα βοηθήσει τη χώρα να ξεπεράσει τα χειρότερα από τα οικονομικά και δημοσιονομικά της προβλήματα».

Ουάσιγκτον Ποστ

Στην Ουάσιγκτον Ποστ τονίζεται ότι «η Ελλάδα και η Ευρώπη συμφώνησαν σε μια συμβιβαστική λύση, αποφεύγοντας οικονομική καταστροφή», προσθέτοντας ότι «κατέληξαν σε συμφωνία για να διαπραγματευθούν για τέσσερις μήνες σε ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο».

Όπως σημειώνεται, μεταξύ άλλων, με τη συμφωνία «αποφεύγεται μια δυνητικά καταστροφική έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη».

Επίσης, επισημαίνεται ότι τα «καλά νέα» για την Ελλάδα είναι ότι για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2015 «θα ληφθούν υπόψη οι οικονομικές συνθήκες του 2015», ενώ διατυπώνεται η άποψη ότι «και οι δύο πλευρές έχουν δώσει από λίγο, αντί να δουν (την Ελλάδα) να εγκαταλείπει το ευρώ» και ότι «η ομάδα που θα παρακολουθεί τις μεταρρυθμίσεις θα ονομάζεται “τα θεσμικά όργανα”, αντί “τρόικα”» και ότι «αποδεικνύεται πως η μέθοδος “γόρδιος δεσμός” ήταν ένας απλός συμβιβασμός». 

Bloomberg

Στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg επισημαίνεται ότι «οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης κατέληξαν σε συμφωνία η οποία θα εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση της Ελλάδας, με αντάλλαγμα τη δέσμευση να τηρήσει ορισμένες προϋποθέσεις, κερδίζοντας με αυτόν τον τρόπο χρόνο για να επεξεργαστεί τις λεπτομέρειες μιας μακροπρόθεσμης λύσης για τη χρηματοδότηση της χώρας».

Στη συνέχεια, αναφέρεται ότι «η υπέρβαση της αντιπαράθεσης ανάμεσα στην Ελλάδα και στους πιστωτές της, απομακρύνει τον άμεσο κίνδυνο για την κυβέρνηση του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, να αντιμετωπίσει έλλειψη ρευστότητας από τον επόμενο κιόλας μήνα. Θα μπορούσε, επίσης, κατά κάποιο τρόπο να βοηθήσει στην αποκατάσταση των δεσμών ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Γερμανία, τη χώρα με τη μεγαλύτερη συμβολή στο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας που ανέρχεται σε 240 δις ευρώ, η οποία είναι επικεφαλής των υποστηρικτών των οικονομικών μεταρρυθμίσεων ως αντάλλαγμα για τη βοήθεια».

CNBC

Στην ιστοσελίδα του τηλεοπτικού δικτύου CNBC αναφέρεται ότι «η Ελλάδα και οι πιστωτές της στην ευρωζώνη κατέληξαν σε συμφωνία για την επέκταση της δανειακής σύμβασης για τέσσερις μήνες».

Όπως σημειώνεται, «η επέκταση θα δώσει στην Ελλάδα χρόνο για να διαπραγματευτεί στη συνέχεια διακανονισμό με τους πιστωτές».

Στο δημοσίευμα επισημαίνεται η αναφορά της συμφωνίας ότι «οι ελληνικές Αρχές έχουν εκφράσει την ισχυρή δέσμευσή τους σε μια ευρύτερη και βαθύτερη διαδικασία διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, με στόχο τη διαρκή βελτίωση των προοπτικών ανάπτυξης και της απασχόλησης, διασφαλίζοντας τη σταθερότητα και την ανθεκτικότητα του χρηματοπιστωτικού τομέα και την ενίσχυση της κοινωνικής δικαιοσύνης».

Όπως σημειώνεται, «οι συνεχείς διαπραγματεύσεις είχαν συμβάλει σε παγκόσμια αβεβαιότητα και αυξημένη κερδοσκοπία σχετικά με μια πιθανή ελληνική αποχώρηση από την ευρωζώνη (Grexit)».

Τέλος, μεταξύ άλλων, υποστηρίζεται ότι «η επέκταση εξαρτάται από τις μεταρρυθμίσεις που θα συμφωνήσει η Ελλάδα με τους εταίρους της στην Ευρώπη μέχρι το τέλος Απριλίου».

Νιου Γιόρκερ

Στο περιοδικό Νιου Γιόρκερ, αφού γίνεται αναφορά στη συμφωνία και στις θέσεις που είχαν οι δυο πλευρές πριν τη συμφωνία, διατυπώνεται η άποψη ότι «για να κυριολεκτήσουμε, όμως, το παιχνίδι δεν έχει τελειώσει. Η συμφωνία που επιτεύχθηκε στις Βρυξέλλες είναι απλώς μια ενδιάμεση συμφωνία» και ότι «μια ευρύτερη συμφωνία, αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης για τα τεράστια χρέη της χώρας».

Επίσης, σημειώνεται ότι ο Γιάνης Βαρουφάκης, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, έχει υποβάλει «μερικές ενδιαφέρουσες ιδέες, για παράδειγμα την έκδοση νέων τύπων ομολόγων».

Στο δημοσίευμα-άρθρο γίνεται εκτενής αναφορά στην κατάσταση στην Ελλάδα και στις επιπτώσεις των μέτρων λιτότητας, που έχουν «αποδειχθεί αντιπαραγωγικά», όπως επισημαίνεται.

Μεταξύ άλλων, γίνεται αναφορά στο κλίμα που δημιουργήθηκε στην Ευρώπη και για την «απειλή» ότι «αν η Ελλάδα δεν συμφωνούσε, θα χρεοκοπούσε και θα αποχωρούσε από την ευρωζώνη», προσθέτοντας ότι «όμως, η πλειοψηφία του Ελληνικού λαού, παρά τα όσα έχει περάσει, θέλει να κρατήσει το ευρώ, και, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, ο ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι δεν είχε καμία πρόθεση να φύγει από την ευρωζώνη».

Στη συνέχεια, υποστηρίζεται ότι «μόλις ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο σκληρός Γερμανός υπουργός Οικονομικών, συνειδητοποίησε ότι ο Βαρουφάκης δεν θα μπορούσε να παίξει το χαρτί του Grexit, ήξερε ότι τον είχε όπου τον ήθελε. Η γερμανική κυβέρνηση αρνήθηκε ακόμη και να εξετάσει ένα ελληνικό αίτημα για τον τερματισμό της δανειακής σύμβασης και για ένα νέο δάνειο-γεφυρώματος, και σιωπηλά ενθάρρυνε την ΕΚΤ να εκδώσει μια σειρά από προειδοποιήσεις για τους Έλληνες. Και τότε, μια-δυο μέρες μετά, ο Βαρουφάκης είχε αλλάξει πορεία και ζήτησε παράταση της τρέχουσας διάσωσης», σύμφωνα με το δημοσίευμα του αμερικανικού περιοδικού, προσθέτοντας ότι «ο Σόιμπλε απέρριψε και αυτό το αίτημα, αναγκάζοντας τους Έλληνες να κάνουν ακόμα περισσότερες παραχωρήσεις».

Τέλος, επισημαίνεται η δήλωση του κ. Βαρουφάκη ότι «αυτή η συμφωνία αποτελεί ένα μικρό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ