DW: Οι εταίροι δεν θα ζητήσουν επαναδιατύπωση του αιτήματος αλλά δεσμεύσεις

Με το βλέμμα στραμμένο στην επίτευξη συμφωνίας για παράταση του ελληνικού προγράμματος συνεδριάζουν σήμερα οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης. Οι εταίροι δεν θα ζητήσουν επαναδιατύπωση του αιτήματος αλλά δεσμεύσεις.

Μια εξαιρετικά κρίσιμη συνεδρίαση του Εurogroup για την Ελλάδα αλλά και την ευρωζώνη, ξεκινάει σήμερα το απόγευμα στις Βρυξέλλες, όπου οι υπουργοί καλούνται να ξεπεράσουν τις διαφωνίες τους ώστε να μπορέσουν να καταλήξουν σε συμφωνία για την εξάμηνη παράταση του ελληνικού προγράμματος.

Χθες η Ομάδα Εργασίας του Eurogroup, που αποτελείται από τεχνοκράτες των κρατών μελών, δεν κατέληξε σε ένα σχέδιο εισήγησης με αποτέλεσμα τη μεταφορά του ελληνικού αιτήματος απευθείας στους υπουργούς.

Σύμφωνα με πηγές της ευρωζώνης στη χθεσινή συνεδρίαση που είχε διάρκεια επτά ωρών, κυρίως οι Γερμανοί άλλα και άλλες αντιπροσωπείες υποστήριξαν ότι η επιστολή της κυβέρνηση είναι ασαφής και δεν περιέχει ρητές δεσμεύσεις.

Όχι επαναδιατύπωση αλλά δεσμεύσεις

Oι ίδιες πηγές υποστήριζαν ότι σήμερα δεν θα ζητηθεί επαναδιατύπωση του αιτήματος από την ελληνική κυβέρνηση, ωστόσο οι υπουργοί θα ξεκινήσουν μια λεπτομερή εξέταση και θα ζητήσουν να γίνει πιο δεσμευτική.

Ειδικότερα, οι εταίροι θα ζητήσουν από την κυβέρνηση να δεσμευθεί ότι θα απόσχει από μονομερή εθνικά μέτρα που θα ακυρώνουν μνημονιακές αποφάσεις.

Θα ζητήσει επίσης οι όποιες αλλαγές στο μνημόνιο κατά τη διάρκεια της εξάμηνης παράτασης θα πρέπει να αποτελούν αντικείμενο συμφωνίας μεταξύ των δύο πλευρών και να είναι δημοσιονομικά ουδέτερες, δηλαδή να αντικαθίστανται από μέτρα ισοδύναμου αποτελέσματος.

Δεν αναμένεται να βρεθεί εκ νέου η Ελλάδα απομονωμένη

Από γερμανικής πλευράς θεωρούν επίσης ότι η επιστολή δεν περιέχει ξεκάθαρη δέσμευση για την επιτυχή ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος, ενώ δεν διαβεβαιώνει με ρητό τρόπο το «πάγωμα» μονομερών μέτρων, που έχουν να κάνουν με τις πρόσφατες εξαγγελίες της κυβέρνησης.

Θα πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι σε αντίθεση με τις δύο προηγούμενες συνεδριάσεις του Εurogroup στις 11 και 16 Φεβρουαρίου, σήμερα δεν αναμένεται απομόνωση της Ελλάδα, γιατί τόσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσο και αρκετοί εταίροι, κυρίως οι Γάλλοι και οι Ιταλοί, θέλουν να βρεθεί ένα έντιμος συμβιβασμός και να υπάρξει συμφωνία για την παράταση.

Την Ελλάδα στη σημερινή συνεδρίαση που θα ξεκινήσει στις 15:00 τοπική ώρα θα εκπροσωπήσει ο υπουργός οικονομικών Γ. Βαρουφάκης.

Πηγή: Deutsche Welle

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ