“Φιλική έξοδο” της Ελλάδας προτείνει ο Ζισκάρ Ντ’ Εστέν

Υπέρ μίας φιλικής εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ τάσσεται ο πρώην Πρόεδρος της Γαλλίας Βαλερί Ζισκάρ ντ’ Εστέν, μιλώντας στην εφημερίδα Les Echos και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα «πρέπει να βγει από την ευρωζώνη διότι «δεν είναι σε θέση να διευθετήσει τα προβλήματά της, παρά επιστρέφοντας σε ένα νόμισμα που μπορεί να υποτιμηθεί»..

«Το θεμελιώδες θέμα είναι εάν η ελληνική οικονομία είναι σε θέση να ξεκινήσει από την αρχή και να ευημερήσει με ένα τόσο ισχυρό νόμισμα όσο το ευρώ. Η απάντηση είναι σαφώς αρνητική. Αλλά αντί να επικεντρωθούν σε αυτό το θέμα ουσίας και να δώσουν απάντηση, οι Ευρωπαίοι επικεντρώνονται στο ελληνικό χρέος» δηλώνει.

Παράλληλα, ο κ. ντ’ Εστέν προτείνει να αποκτήσει η χώρα ένα νόμισμα που μπορεί να υποτιμηθεί και αναφέρει ότι αυτή η εκδοχή «πρέπει να αντιμετωπισθεί με ηρεμία, ψύχραιμα» καθώς είναι «προς το συμφέρον της ίδιας της Ελλάδας. Είναι παράλογο να λέμε ότι αυτό θα ισοδυναμούσε με αποτυχία της Ευρώπης».

Ο πρώην Γάλλος Πρόεδρος, υπογραμμίζει ότι η Ελλάδα που έχει τη θέση της στην Ε.Ε. το μόνο που θα έκανε είναι να βρεθεί με χώρες όπως «το Ηνωμένο Βασίλειο, η Σουηδία, η Τσεχική Δημοκρατία, που δεν υιοθέτησαν το ευρώ”. «Αυτό εγώ θα το ονόμαζα “friendly exit”, έξοδο σε φιλικό πνεύμα» συνεχίζει ο Ζισκάρ ντ΄Εστέν, τονίζοντας ότι αυτό θα την προετοίμαζε να ξαναμπεί στο ευρώ αργότερα και σημειώνοντας ότι «η είσοδος της Ελλάδας στην ευρωζώνη το 2001 υπήρξε προφανές σφάλμα».

 

Διαβάστε επίσης:

Reuters: Τι σημαίνει το αίτημα επέκτασης;

Κομισιόν: “Θετικό πρώτο βήμα” το ελληνικό αίτημα

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ