Επίθεση του γερμανικού Τύπου στην Ελλάδα λίγο πριν το Eurogroup

Λίγες ώρες πριν την έναρξη της κρίσιμης συνεδρίασης του Eurogroup τα γερμανικά ΜΜΕ ανεβάζουν τους τόνους «δυναμιτίζοντας» την ατμόσφαιρα με προκλητικούς τίτλους και δημοσιεύματα.

Ο ίδιος ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, σε συνέντευξή του στη Γερμανική Ραδιοφωνία, προέβη σε μία σκληρή τοποθέτηση, δηλώνοντας ενώ έκανε λόγο για «ανεύθυνη» συμπεριφορά εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης.

Ο κ. Σόιμπλε αναφερόμενος στα πανευρωπαϊκά κοινωνικά προγράμματα που προτείνει η ελληνική πλευρά, τόνισε ότι δεν τίθενται σε συζήτηση και τα χαρακτήρισε «χάσιμο χρόνου».

Η Γερμανία δεν θέλει έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, επισήμανε, αλλά έσπευσε να διευκρινίσει ότι προκειμένου η Ελλάδα να αποφύγει κάτι τέτοιο και να λάβει περαιτέρω βοήθεια από την ΕΕ, θα πρέπει η κυβέρνηση να πληροί τουλάχιστον το μίνιμουμ των προϋποθέσεων. Σε όλες τις χώρες της Ευρωζώνης υπάρχει μεγάλη προθυμία να βοηθήσουν την Ελλάδα να βοηθήσει τον εαυτό της. «Το ζήτημα είναι εάν το θέλουν και οι Έλληνες» δήλωσε ο κ. Σόιμπλε και πρόσθεσε ότι θεωρεί ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση αντιμετωπίζει το θέμα ως «ένα μεγάλο παιχνίδι πόκερ».

Χαρακτηριστικό είναι και το δημοσίευμα της Welt που έχει τον τίτλο: «Οι Έλληνες ζουν σε άλλο πλανήτη» -φράση που αποδίδεται σε Γερμανό διπλωμάτη όπως αναφέρεται στα ρεπορτάζ.

Επιρρίπτοντας τις ευθύνες στην ελληνική ομάδα τεχνοκρατών η Welt αναφέρει ότι το Σαββατοκύριακο δεν έγινε καμία πρόοδος καθώς και ότι οι Έλληνες δεν έδωσαν τα κατάλληλα στοιχεία για την διαπραγμάτευση. Η γερμανική εφημερίδα κάνει επίσης αναφορά στην συνομιλία Γιούνκερ – Τσίπρα  την οποία χαρακτηρίζει ως «προσπάθεια για λύση σε μια ακραία δύσκολη κατάσταση».

 «Απειλούν μόνο» είναι ο τίτλος του σχολίου της Süddeutsche Zeitung, η οποία σημειώνει:

«Για άλλη μια φορά το μέλλον της Ελλάδας βρίσκεται ενώπιον μιας καταληκτικής ημερομηνίας. Αυτή τη Δευτέρα θα πρέπει η κυβέρνηση στην Αθήνα και οι ευρωπαίοι εταίροι να συμφωνήσουν για την παράταση του δανειοληπτικού προγράμματος. Εάν δεν σταθεί δυνατόν, η διαχείριση του προγράμματος θα βυθιστεί στο χάος και η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει. Ακούγεται δραματικό αλλά είναι ένα σκηνικό που στήνεται και ξεστήνεται στα πέντε χρόνια της κρίσης».

Και η SZ καταλήγει: «Δεν θα ήταν ασυνήθιστο εάν οι ευρωπαίοι εταίροι τη Δευτέρα ‘μάζευαν’ τις μαξιμαλιστικές θέσεις τους. Το πιθανότερο είναι να τις παρουσιάσουν σε μια επόμενη καταληκτική συνάντηση. Το πόκερ για την οικονομική βοήθεια θα διαρκέσει μέχρι την τελευταία στιγμή. Η ώρα όμως θα σημάνει όταν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κλείσει την κάνουλα των χρημάτων και το ευρώ τελειώσει για την Αθήνα».

Στο ίδιο θέμα με πρωτοσέλιδο άρθρο της αναφέρεται η Frankfurter Allgemeine Zeitung, κάνοντας λόγο για «εκβιασμό της ευρωζώνης». Η οποία γράφει: «Πιθανότερο από ένα Grexit είναι ότι η ευρωζώνη θα εκβιασθεί και πάλι. Ανάμεσα στους πολιτικούς που βοήθησαν στη διάσωση ο πολιτικός φόβος είναι ισχυρότερος από ό,τι η οικονομική λογική. Δεν θα έπρεπε όμως να συμπεριφέρονται ως εάν η αποχώρηση της μικρής Ελλάδας από το ευρώ – η οποία μπήκε στην ευρωζώνη με πλαστά στοιχεία και δεν αναγνώρισε ποτέ τους κανόνες – θα τίναζε ολόκληρη την Ευρώπη στον αέρα. Και δεν θα έπρεπε να παραπονιούνται για τις πολιτικές συνέπειες. Η «πολιτική διάσωσης» που ακολουθούν τροφοδοτεί με όλο και περισσότερους ψηφοφόρους τα ακραία κόμματα. Για την εκλογική βοήθεια θα τους βοηθήσουν οι Podemos στην Ισπανία, το Εθνικό Μέτωπο στη Γαλλία και οι Αληθινοί Φιλανδοί».

Η ΤΑΖ του Βερολίνου κάνει λόγο για «Λεφτά κάτω από το στρώμα» και σημειώνει πως «ανήσυχοι Έλληνες αδειάζουν τους λογαριασμούς τους, ενώ ο υπουργός Οικονομικών Βαρουφάκης φαίνεται χαλαρός. Υπολογίζει πως η Ελλάδα και η ευρωζώνη θα συμφωνήσουν».

Το περιοδικό Focus κάνει λόγο για απειλή οικονομικού κραχ λόγω των αυξημένων εκροών καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες από το κλίμα ανασφάλειας που επικρατεί όσο περνούν οι ημέρες.

Η γερμανική εφημερίδα Bild, συνεπής στην προκλητική της στάση απέναντι στην Ελλάδα, έχει αντλήσει τον τίτλο δημοσιεύματός της από πανό που κρατούσαν διαδηλωτές στη χθεσινή συγκέντρωση υπέρ της ελληνικής κυβέρνησης. Η Bild γράφει: “Οι Έλληνες χλευάζουν τη Μέρκελ με μία σβάστικα στα οπίσθιά της”.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ