Financial Times: Δύσκολη αναμέτρηση για τον Βαρουφάκη

Δημοσίευμα των Financial Times σημειώνει ότι κατά τις συζητήσεις που έγιναν το Σαββατοκύριακο αποκαλύφθηκε μεγαλύτερο χάσμα μεταξύ των δύο πλευρών, κάτι που οδηγεί σε μία δύσκολη αναμέτρηση του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη με τους ομολόγους του σήμερα το βράδυ.

«Πρόσωπα που μετείχαν στις προπαρασκευαστικές συζητήσεις, και  είχαν ως στόχο να ορίσουν και να συγκρίνουν τις θέσεις των δύο πλευρών, δήλωσαν ότι η Αθήνα ήγειρε πολύ περισσότερες αντιρρήσεις στους όρους του υφιστάμενου προγράμματος στήριξης από το 30%, στο οποίο είχε αναφερθεί την περασμένη εβδομάδα ο κ. Βαρουφάκης» σημειώνουν οι FT, προσθέτοντας:

«Τέτοιες μεγάλες διαφορές καθιστούν ακόμη πιο μακρινή την πιθανότητα επίτευξης μίας συμφωνίας για την επέκταση του τρέχοντος προγράμματος. Οι συμμετέχοντες στις συζητήσεις δήλωσαν ότι ετοιμάστηκαν για μία δύσκολη εβδομάδα».

Η Γερμανία θέλει να ανοίξει η Ελλάδα τη συζήτηση στο σημερινό Eurogroup, παρουσιάζοντας το σχέδιό της, εξηγώντας πώς θα υλοποιήσουν το σημερινό πρόγραμμα και σε ποια χρηματοδότηση θα βασισθεί η Αθήνα από την 1η Μαρτίου.

Ένας υψηλόβαθμος Γερμανός αξιωματούχος δήλωσε ότι η Ελλάδα μπορεί να διασφαλίσει παραχωρήσεις όσον αφορά στην πολιτική της και οικονομική στήριξη, αλλά μόνο «στο πλαίσιο της τρέχουσας συμφωνίας». «Θα υπάρξει ένας συμβιβασμός, δεν το αρνούμαι. Απορρίπτω το να πετάξει κάποιος μία βόμβα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και να την πάρει όμηρο» πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

Ορισμένοι αξιωματούχοι της Ευρωζώνης έχουν θέσει το ζήτημα να υπάρξει μία ακόμη συνάντηση των δύο πλευρών, αργότερα μέσα στην εβδομάδα, σημειώνει το δημοσίευμα, αλλά ακόμη και μία νέα συνεδρίαση του Eurogroup προϋποθέτει ότι οι δύο πλευρές θα έχουν κάνει αρκετή πρόοδο σήμερα, ώστε να έχει νόημα η νέα συνεδρίαση.

Το Βερολίνο είναι ανοιχτό στη μείωση των δημοσιονομικών υποχρεώσεων της Ελλάδας και θεωρεί ότι θα ήταν δυνατό να μειωθούν τα πρωτογενή πλεονάσματα στο 3% του ΑΕΠ από το 4,5% του ΑΕΠ που προβλέπει το τρέχον πρόγραμμα, ενώ η Ελλάδα θέλει τη μείωσή τους στο 1,5% του ΑΕΠ.

Διαβάστε επίσης:

Die Welt: Οι Έλληνες ζουν σε άλλο πλανήτη

Σόιμπλε: Λυπάμαι για τους Έλληνες

Μάρδας: Υπάρχουν χρήματα για όσο χρειαστεί

Οι τρεις ανακοινώσεις που μπλόκαρε η κυβέρνηση

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ