Άιζενμαν: Καιρός να σταματήσει η Γερμανία την πολιτική “κουτσά-στραβά”

Με τις ελληνικές διαπραγματεύσεις χρέους σε κρίσιμη φάση είναι ώρα για τη Γερμανία να τερματίσει την πολιτική «κουτσά – στραβά» αναφέρει σε άρθρο του ο Τζόσουα Άιζενμαν καθηγητής της έδρας οικονομικών και διεθνών σχέσεων του πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας στα blogs του London School of Economics. 

Ο Αμερικανός οικονομολόγος υποστηρίζει με το «κουτσά – στραβά» ότι ουσιαστικές αποφάσεις για την επίλυση της αστάθειας στην Ευρωζώνη λαμβάνονται μόνο όταν οι εσωτερικές προτεραιότητες στην Γερμανία απειλούνται. Ξεκαθαρίζει ωστόσο, ότι μεγαλύτερη καλή προαίρεση για απομείωση του  χρέους συνδεδεμένη με βαθιές μεταρρυθμίσεις, αλλά και όσο το δυνατόν πιο επιθετικές πολιτικές που θα ανατρέψουν το όριο του 2% για τον πληθωρισμό που έχει θέσει η ΕΚΤ, αποτελούν την βέλτιστη πορεία εξόδου από την κρίση.    

Ο σχηματισμός της Ευρωζώνης, υποστηρίζει στη συνέχεια ο Τζόσουα Άιζενμαν προήλθε περισσότερο από το πολιτικό όραμα των ιδρυτών της, παρά από μια οικονομική ανάλυση κόστους-οφέλους. Τα οικονομικά οφέλη από την «ωρίμανση» της ΕΕ σε μια νομισματική ένωση υπερεκτιμήθηκαν, αγνοώντας την αμφισβητήσιμη αξιολόγηση αυτών των κερδών, συνεχίζει ο Αμερικανός οικονομολόγος.

Παρόλα αυτά δεν είναι σκόπιμο να τερματίζονται όλοι οι προβληματικοί γάμοι, και παρότι η Ευρωζώνη ήταν πιθανότατα ένα σφάλμα, η διάλυσή της μπορεί να μετατραπεί σε κολοσσιαίο λάθος.  Θέτοντας την ευρωζώνη στο κατάλληλο ιστορικό πλαίσιο είναι ξεκάθαρο ότι ο χώρος του ευρώ αποτελεί μια «ένωση μωρό» αντιμέτωπη με την πρώτη κρίση ωρίμανσης της. Και αυτή η διαδικασία είναι επίπονη όπως και σε άλλες ενώσεις στο παρελθόν.

Διαβάστε τη συνέχεια στο enikonomia.gr

Διαβάστε επίσης:

Die Welt: Οι Έλληνες ζουν σε άλλο πλανήτη

Σόιμπλε: Λυπάμαι για τους Έλληνες

Μάρδας: Υπάρχουν χρήματα για όσο χρειαστεί

Οι τρεις ανακοινώσεις που μπλόκαρε η κυβέρνηση

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ