Διπλή επίθεση της Μπόκο Χαράμ με 21 νεκρούς

Τουλάχιστον 21 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε δύο χωριστές επιθέσεις τις οποίες εξαπέλυσαν μέλη της ισλαμιστικής οργάνωσης Μπόκο Χαράμ στην πολιτεία Μπόρνο της βορειοανατολικής Νιγηρίας, όπως ανέφεραν μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας τοπικός αξιωματούχος κι ένας αυτόπτης μάρτυρας.

Οι μαχητές της ισλαμιστικής αυτής οργάνωσης «σκότωσαν 12 ανθρώπους στο χωριό Ακίντα και εννέα άλλους στο χωριό Εμπούτα» στις επιθέσεις τους, οι οποίες διαπράχθηκαν το πρωί χθες Πέμπτη, ανέφερε ο Μουστάφα Αμπαγκίνι, ένας τοπικός αξιωματούχος, από το Μαϊντουγκούρι, την πρωτεύουσα της πολιτείας Μπόρνο.

Ένας αυτόπτης μάρτυρας στο χωριό Εμπούτα επιβεβαίωσε τόσο την επίθεση, όσο και τον απολογισμό των εννέα νεκρών. Σύμφωνα με τις ίδιες δύο πηγές οι δράστες των επιθέσεων κατέστρεψαν εξάλλου κατοικίες και καταστήματα στις εφόδους που εξαπέλυσαν.

Η επίθεση στο χωριό Ακίντα, το οποίο απέχει περίπου 25 χλμ. από τη Μαϊντουγκούρι, σημειώθηκε χθες περί τις 04:30 (05:30 ώρα Ελλάδας), ενώ οι χωρικοί κοιμούνταν, διευκρίνισε ο Αμπαγκίνι.

Αφού πυρπόλησαν σπίτια και καταστήματα οι δράστες της επίθεσης μετέβησαν στο χωριό Εμπούτα, κοντά στο Ακίντα, περί τις 07:25 (08:25 ώρα Ελλάδας), προσέθεσε.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, στο δεύτερο χωριό «κατέστρεψαν περίπου 25 οικήματα και πέντε καταστήματα αφού σκότωσαν εννιά ανθρώπους που προσπαθούσαν να διαφύγουν για να γλιτώσουν» από την έφοδο, σύμφωνα με έναν κάτοικο του δεύτερου χωριού, τον Χαμίντου Μπούκαρ.

Τα μέλη της Μπόκο Χαράμ ήλθαν «από την περιοχή Ντίκβα», επίσης στην πολιτεία Μπόρνο, και «μας κατηγόρησαν πως επιδιδόμαστε σε κατασκοπεία για λογαριασμό των στρατιωτικών αρχών. Δεν γνωρίζω τι πάει να πει αυτό», πρόσθεσε ο Μπούκαρ. Οι ισλαμιστές απείλησαν να επιστρέψουν και «να καταστρέψουν τα χωριά μας» εάν δεν καταφέρουν να προελάσουν στο Μαϊντουγκούρι, πρόσθεσε.

Οι δύο επιθέσεις διαπράχθηκαν λίγες ώρες πριν από την επίθεση μιας βομβίστριας-καμικάζι στην πόλη Μπίου, επίσης στην πολιτεία Μπόρνο.

Σε αυτή την επίθεση έχασαν τη ζωή τους 11 άνθρωποι, χωρίς να υπολογίζεται η βομβίστρια-καμικάζι, σύμφωνα με έναν νεώτερο απολογισμό που περιήλθε σε γνώση του Γαλλικού Πρακτορείου σήμερα από ένα μέλος μιας τοπικής πολιτοφυλακής και μια πηγή προσκείμενη στο νοσοκομείο της πόλης. Ένας πρώτος απολογισμός που είχε δοθεί χθες, με βάση όσα είχαν πει αυτόπτες μάρτυρες, έκανε λόγο για τουλάχιστον επτά νεκρούς.

Σύμφωνα με τον Άμπορ Καμπίρου, μέλος μιας πολιτοφυλακής στην πόλη, «τέσσερις άλλοι άνθρωποι, όλοι ενήλικες, απεβίωσαν στο νοσοκομείο της Μπίου όπου νοσηλεύονταν» με αποτέλεσμα ο απολογισμός να ανέλθει στους 11 νεκρούς. Την πληροφορία αυτή επιβεβαίωσε μια πηγή στο γενικό κρατικό νοσοκομείο της Μπίου, η οποία ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Όμως ο απολογισμός αυτός δεν είναι παρά ακόμη προσωρινός, αφού οι αρχές προσπαθούν ακόμη να αναγνωρίσουν τουλάχιστον δύο ακόμη πρόσωπα τα οποία διαμελίστηκαν εξαιτίας της έκρηξης.

«Νοσηλεύονται ακόμη 13 τραυματίες στο νοσοκομείο, ενώ σε επτά άλλους, που είχαν τραυματιστεί λιγότερο βαριά, παρασχέθηκαν ιατρικές φροντίδες και τους δόθηκε εξιτήριο» από το νοσοκομείο, σύμφωνα με την πηγή στο νοσοκομείο της Μπίου.

 

Διαβάστε επίσης:

Αποζημίωση 2 εκατ. ευρώ από την Γερμανία θα λάβει η Τουρκία

ΗΠΑ- Γνωστός δημοσιογράφος πέθανε στην αίθουσα σύνταξης

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ