Ολάντ: “Οι επόμενες ώρες θα είναι καθοριστικές”

Η συμφωνία η οποία επετεύχθη στο Μινσκ «δεν εγγυάται την επιτυχία» των προσπαθειών για να αποκατασταθεί η ειρήνη στην Ουκρανία, τόνισε ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, εκτιμώντας ότι «οι επόμενες ώρες θα είναι καθοριστικές».

«Αυτό προϋποθέτει ότι θα συνεχίσουμε να επαγρυπνούμε, να ασκούμε πίεση και να συνεχίσουμε τις κινήσεις που έχουν αρχίσει», πρόσθεσε ο Ολάντ προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες μετά την επιστροφή του από το Μινσκ, όπου συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις με σκοπό την εφαρμογή κατάπαυσης του πυρός στην ανατολική Ουκρανία.

«Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη στιγμή», υπογράμμισε ο Γάλλος πρόεδρος. Η συμφωνία δεν είναι παρά μια «αχτίδα ελπίδας», αλλά «τα πάντα απομένει να κριθούν προς τη μια κατεύθυνση ή προς την άλλη και οι επόμενες ώρες θα είναι καθοριστικές», ανέφερε ο Ολάντ.

Χωρίς να αναφερθεί ονομαστικά στη Ρωσία ή στην Ουκρανία, ο Ολάντ ανέφερε πως «η ευθύνη επαφίεται σε εκείνους που υπέγραψαν» τη συμφωνία.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο Πολωνός Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος διατηρεί σκληρή στάση έναντι της Ρωσίας, χαιρέτισε μεν μια «καλή είδηση που φέρνει ελπίδα», πρόσθεσε πάντως ότι «όμως η ελπίδα δεν είναι αρκετή, η αληθινή δοκιμασία θα είναι η τήρηση της κατάπαυσης του πυρός επί του πεδίου».

Ο Τουσκ υπενθύμισε ότι η πρώτη συμφωνία του Μινσκ, η οποία είχε υπογραφεί τον Σεπτέμβριο, «δεν τηρήθηκε».

 

Διαβάστε επίσης:

Deutsche Welle: Τα πράγματα στενεύουν για την Ελλάδα

Φωτογραφίες από τις διαδηλώσεις υπέρ της Ελλάδας σε ολόκληρο τον κόσμο

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ