Αυστηρότερος αντιτρομοκρατικός νόμος στην Ιταλία

Η κυβέρνηση της Ιταλίας ενέκρινε και προωθεί στη Βουλή έναν νόμο ο οποίος προβλέπει βαρύτερες ποινές για υποθέσεις τρομοκρατίας, όπως την επιβολή ποινών κάθειρξης 6 ετών σε οποιονδήποτε κριθεί ένοχος για τη στρατολόγηση μαχητών, αλλά και μέτρα για τον αποκλεισμό ιστοτόπων που χρησιμοποιούνται για αυτόν τον σκοπό.

Τα μέτρα αυτά, τα οποία εγκρίθηκαν από το υπουργικό συμβούλιο αλλά πρέπει να επικυρωθούν από το κοινοβούλιο, λαμβάνονται μετά τις επιθέσεις που διέπραξαν την 7η Ιανουαρίου στο Παρίσι ισλαμιστές ένοπλοι, αλλά και την αποκάλυψη μιας συνωμοσίας με σκοπό τη δολοφονία αστυνομικών στο Βέλγιο, που οδήγησαν στην αύξηση των μέτρων ασφαλείας σε όλη την Ευρώπη.

Οι κυβερνητικές προτάσεις δίνουν στις ιταλικές αρχές ευρύτερες εξουσίες και προβλέπουν πολύ πιο σκληρά μέτρα, όπως η δυνατότητα ανάκλησης της ισχύος των διαβατηρίων υπόπτων για τρομοκρατία, ενώ θα τεθούν επίσης σε ισχύ πιο αυστηρά μέτρα για τον έλεγχο μιας «μαύρης λίστας» ιστοτόπων, όπως σημείωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας Αντζελίνο Αλφάνο μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου για το θέμα αυτό.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το νομοσχέδιο που παραπέμπεται στο κοινοβούλιο προβλέπει επίσης νέες ποινές για την κατοχή εκρηκτικών, επιπρόσθετα μέτρα παρακολούθησης δυνητικών «ξένων μαχητών», ενώ και οι στρατολογούμενοι —όχι μόνο οι στρατολόγοι— θα αντιμετωπίζουν ποινικές διώξεις.

«Προτείναμε να υποστηριχθεί η αστυνομία σε ό,τι αφορά τη συγκέντρωση και την επεξεργασία προσωπικών στοιχείων και την ανάλυση των πληροφοριών αυτών, με σκοπό την αποτροπή τρομοκρατικών ενεργειών και εγκλημάτων εναντίον της δημόσιας ασφάλειας», συνέχισε ο Αλφάνο.

Σε μια ανακοίνωση η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, η κυβέρνηση του Ματέο Ρέντσι ανέφερε πως τα μέτρα είναι παρόμοια με εκείνα που έχουν ληφθεί στη Γαλλία, όπως είναι για παράδειγμα η ποινικοποίηση της «αυτοεκπαίδευσης τρομοκρατών», για παράδειγμα με τη χρήση υλικού που μπορεί να αναδιφήσει κανείς στο Διαδίκτυο.

Συνολικά 15 πρόσωπα, που είχε κριθεί ότι ήταν επικίνδυνα για την εθνική ασφάλεια της Ιταλίας έχουν απελαθεί από τη χώρα φέτος, επισήμανε ακόμη ο Αλφάνο. Οι εννέα από αυτούς, συμπεριλαμβανομένων φερόμενων ως ισλαμιστών εξτρεμιστών, απελάθηκαν τον περασμένο μήνα.

Μετά τα συμβάντα στη Γαλλία και στο Βέλγιο, ο Αλφάνο επισήμανε πως οι ιταλικές υπηρεσίες ασφαλείας έχουν τεθεί σε κατάσταση υψίστου συναγερμού, αν και δεν έχει αναφερθεί κάποια συγκεκριμένη και άμεση απειλή στη χώρα.

 

Διαβάστε επίσης:

HΠΑ- Αυτός είναι ο δολοφόνος των τριών μουσουλμάνων φοιτητών

Απειλούσε με μαχαίρι την γυναίκα του – ΒΙΝΤΕΟ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ