Deutsche Welle: Σε βαρύ κλίμα το αποψινό Eurogroup

Εξαιρετικά κρίσιμη θεωρείται η αποψινή συνεδρίαση του Εurogroup για την Ελλάδα, δεδομένου ότι από τις τοποθετήσεις αξιωματούχων της ευρωζώνης και εταίρων, θα διαμορφωθεί το κλίμα που θα κυριαρχήσει τις επόμενες μέρες.

Στη διάρκεια της συνεδρίασης ο υπουργός Oικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης θα παρουσιάσει την ελληνική πρόταση για μια συμφωνία «γέφυρα», η οποία θα διασφαλίσει μέχρι το καλοκαίρι την χρηματοδότηση της Ελλάδας, ώστε να δοθεί χρόνος να επιτευχθεί συμφωνία για την επόμενη μέρα.

Ωστόσο, από τις μέχρι τώρα τοποθετήσεις αξιωματούχων κυβερνήσεων χωρών της ευρωζώνης, προκύπτει ότι μια πολύ μεγάλη ομάδα χωρών, απορρίπτει την ελληνική πρόταση καλώντας την κυβέρνηση να ζητήσει παράταση του σημερινού μνημονίου και να τηρήσει τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η Ελλάδα, στο πλαίσιο της δανειακής σύμβασης. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι μεταξύ των χωρών που δεν υποστηρίζουν την πρόταση της κυβέρνησης είναι οι πρώην μνημονιακές Πορτογαλία και Ιρλανδία, και η Ισπανία.

Η Γαλλία αναζητά συμβιβαστική λύση

Υπάρχει, όμως, και μια άλλη μικρότερη ομάδα υπό τη Γαλλία που υποστηρίζει ότι θα πρέπει να αναζητηθεί μια συμβιβαστική λύση με αμοιβαίες υποχωρήσεις των δύο πλευρών.

Κάποιες παρασκηνιακές πρωτοβουλίες που είχε αναπτύξει τις τελευταίες μέρες ο Πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ με στόχο την εξεύρεση συμβιβαστικές λύσης δεν απέφεραν καρπούς, κάτι που προδικάζει μια πολύ δύσκολη συζήτηση απόψε, παρά το γεγονός ότι δεν θα επιδιωχθεί η λήψη αποφάσεων.

Για τις αποψινές συζητήσεις θα ενημερώσει αύριο το βράδυ ο πρόεδρος του Εurogroup, Γερούν Ντάϊσελμπλουμ, τους Ευρωπαίους ηγέτες που θα συνεδριάσουν στις Βρυξέλλες. Ωστόσο, σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, στην Σύνοδο Κορυφής δεν θα γίνει καμία διαπραγμάτευση για την Ελλάδα, γιατί ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ θεωρεί ότι το ελληνικό ζήτημα αφορά μόνο το Εurogroup και εκεί πρέπει να ληφθούν οι αποφάσεις.

Με βάση το σχεδιασμό που έχει γίνει η καθοριστική συνάντηση για την Ελλάδα, όπου θα επιδιωχθεί η λήψη απόφασης είναι η επόμενη συνεδρίαση του Εurogroup, την προσεχή Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου.

Πηγή: Deutsche Welle

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ