Die Zeit: Πόσο επικίνδυνος είναι ο Τσίπρας για την Ευρώπη;

Εκτενές ρεπορτάζ για τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα φιλοξενεί σήμερα η εβδομαδιαία εφημερίδα Die Zeit υπό τον τίτλο «Πόσο επικίνδυνος είναι αυτός ο άνδρας για την Ευρώπη».

Όπως σημειώνει η εφημερίδα «Η Ελλάδα ψηφίζει. Ο λαϊκιστής Αλέξης Τσίπρας μπορεί να κερδίσει. Στον προεκλογικό αγώνα εμφανίζεται μετριοπαθής. Η άνοδός του οφείλεται ωστόσο σε ριζοσπαστικά συνθήματα». Κάνοντας αναφορές στον προεκλογικό αγώνα και τις θέσεις του Αλέξη Τσίπρα αλλά και στους λόγους που οδήγησαν στην άνοδο του κόμματος τα τελευταία χρόνια, η Die Zeit καταλήγει στην εξής διαπίστωση:

«Ο Αλέξης Τσίπρας έχει ξεκινήσει ήδη να κατεβάζει τον πήχη των προσδοκιών από μια πιθανή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Παλαιότερα ήθελε να ‘σκίσει’ το μνημόνιο. Σήμερα κάνει λόγο για ‘νέα διαπραγμάτευση’. Σε διαδικτυακή συνομιλία και σε ερώτηση περί πιθανής μείωσης του ΦΠΑ απάντησε ότι δεν μπορεί να υποσχεθεί πράγματα τα οποία δεν μπορεί να τηρήσει. Πρόκειται για απλό ρετουσάρισμα ή για σοβαρές διορθώσεις; Μέχρι που μπορεί να φτάσει ο Τσίπρας ως Πρωθυπουργός χωρίς να χάσει την αξιοπιστία του; Πόσο στήριξη θα έχει από το κόμμα του όταν χρειαστεί;».

Η διαπραγμάτευση θα διχάσει τον ΣΥΡΙΖΑ

Εκτενές ρεπορτάζ για τις ελληνικές εκλογές φιλοξενεί σήμερα και το περιοδικό Stern, το οποίο σημειώνει μεταξύ άλλων: «Οι πιστωτές της Ελλάδας ανέμεναν εδώ και καιρό ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα αναλάβει κάποια μέρα την εξουσία. ‘Το ερώτημα δεν ήταν ποτέ εάν, αλλά πότε’, λέει ένας Γερμανός διπλωμάτης προς το περιοδικό. ‘Και φυσικά θα καθίσουμε στο ίδιο τραπέζι και με μια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ’.

Ωστόσο ούτε η Γερμανίδα καγκελάριος, ούτε η τρόικα θα επιτρέψουν έναν εκβιασμό, σύμφωνα με τον ίδιο. Ήδη ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να ασκήσει πιέσεις στη γερμανική κυβέρνηση, μεταξύ άλλων με την υποτιθέμενη μη καταβολή επανορθώσεων μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ωστόσο κανένας νομικός δεν δίνει πιθανότητες σε αυτό το παράλογο αίτημα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να αποδεχτεί συμβιβασμούς. Μεγάλους συμβιβασμούς. Αυτό θα μπορούσε να διχάσει το κόμμα. Ήδη σήμερα o ΣΥΡΙΖΑ είναι διασπασμένος σε δύο στρατόπεδα. Από τη μία οι ρεαλιστές οι οποίοι έχουν συγκεντρωθεί γύρω από τον Τσίπρα για να μπορέσουν οι κυβερνήσουν και από την άλλη οι αριστεροί δογματιστές οι οποίοι θα προτιμούσαν να εγκαταλείψουν την ΕΕ παρά τις πεποιθήσεις τους».

Πηγή: DW

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ