Berliner Zeitung: Η ΕΕ φοβάται ένα “συμβολικό κύμα σοκ”

Η γερμανική εφημερίδα Berliner Zeitung αναφέρεται στην αλλαγή της ρητορικής του Αλέξη Τσίπρα σημειώνοντας ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης «δεν τρομάζει πια».

Αυτό που φοβάται όμως η ΕΕ, «είναι ένα συμβολικό κύμα σοκ. Στην Ισπανία ο αριστερός λαϊκιστής Πάμπλο Ιγκλέσιας και το κόμμα του Podemos κάνουν τα παραδοσιακά κόμματα να τρομάζουν. Στη δε Γαλλία η διαμαρτυρία επικεντρώνεται στη Μαρίν Λεπέν. Ο διστακτικός ευρωπαϊκός τρόπος αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης έχει συνέπειες: το κέντρο θολώνει, τα άκρα ενισχύονται.  

Η Ελλάδα χρειάζεται μια νέα αρχή. Εντούτοις αυτό δεν θα είναι εύκολο. Και η Φινλανδία ψηφίζει, τον Απρίλιο. Και δεν θα πρέπει να αναμένονται παραχωρήσεις από εκεί. Ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ, δεν αποτελεί πλέον θέμα. Η Κομισιόν επιμένει στην τήρηση των Συνθηκών: H έξοδος από το ευρώ δεν είναι δυνατή χωρίς έξοδο από την ΕΕ.

Οι επιπιτώσεις ενός Grexit δεν θα ήταν τόσο δραματικές. Άλλες χώρες της κρίσης, όπως η Ισπανία και η Ιταλία, έχουν σταθεροποιηθεί. Η συμβολική σημασία όμως θα ήταν δραματική. Μια Ευρώπη που διαλύεται; Αυτό θα ήταν καταστροφικό πριν το επαπειλούμενο δημοψήφισμα για την παραμονή της Μεγάλης Βρετανίας στην ΕΕ. Η ΕΕ θα μετατρεπόταν έτσι σε ένα γυμναστήριο, όπου ο καθένας μπαίνει και βγαίνει όποτε θέλει».

Πηγή: DW

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ