Ο ΟΗΕ καταδίκασε τις επιθέσεις των Χούτι στην Υεμένη

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ καταδίκασε, την Τρίτη, την επίθεση των σιιτών ανταρτών Χούτι εναντίον του προεδρικού μεγάρου και της οικίας του προέδρου στη Σαναά της Υεμένης, εκφράζοντας την υποστήριξή του στον πρόεδρο της χώρας Αμπντ Ράμπο Μανσούρ Χάντι.

Το Συμβούλιο υπογράμμισε σε μια ανακοίνωσή του που υιοθετήθηκε ομόφωνα ότι ο Χάντι είναι «η νόμιμη αρχή» στη χώρα και ότι «όλες οι πλευρές και οι πολιτικοί παράγοντες στην Υεμένη πρέπει να υποστηρίξουν τον πρόεδρο», τον πρωθυπουργό του και την κυβέρνησή του «για να διατηρηθεί η χώρα στον δρόμο της σταθερότητας και της ασφάλειας».

Παράλληλα το Συμβούλιο Ασφαλείας ζήτησε να επιβληθεί πλήρης κατάπαυση του πυρός και να ξεκινήσει και πάλι διάλογος για την επίλυση των διαφορών. Παρόλα αυτά, δεν έκανε λόγο για ενδεχόμενες κυρώσεις.

Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ στην Υεμένη Τζαμάλ Μπενομάρ (και όχι πρεσβευτής της Υεμένης στον ΟΗΕ, όπως αναφέρθηκε σε προηγούμενο τηλεγράφημα εκ παραδρομής) παρουσίασε εν συντομία τα γεγονότα των τελευταίων ημερών στη χώρα μέσω βιντεοσύνδεσης από το Κατάρ, προτού μεταβεί στη Σανάα.

Ο Μπενομάρ είχε αναλάβει να ηγηθεί των διαπραγματεύσεων για τον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας, όμως αντιμετώπισε την αντίθεση των Χούτι.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ