Σιίτες αντάρτες απειλούν τον πρόεδρο της Υεμένης

Ο ηγέτης των σιιτών ανταρτών Χούτι δήλωσε σήμερα ότι είναι αποφασισμένος να εφαρμόσει την ειρηνευτική συμφωνία του Σεπτεμβρίου και προειδοποίησε ότι κανείς, περιλαμβανομένου του προέδρου της Υεμένης Αμπντ Ράμπο Μάνσουρ Χάντι, δεν είναι πάνω από τις προσπάθειες να γίνει αυτό.

Ο Άμπντελ Μάλεκ αλ Χούτι, επικεφαλής των σιιτών ανταρτών που είναι γνωστοί και ως Άνσαρ αλ Αλλάχ, έκανε τις δηλώσεις αυτές λίγες ώρες αφού οι μαχητές του εισέβαλαν στο προεδρικό μέγαρο στη Σανάα.

«Όλες οι επιλογές είναι ανοικτές», δήλωσε ο Χούτι στην ομιλία του, που μεταδόθηκε απευθείας από την τηλεόραση. «Θα λάβουμε όλα τα μέτρα για να προστατεύουμε την ειρηνευτική συμφωνία της 21ης Σεπτεμβρίου. Κανείς, είτε είναι πρόεδρος ή όχι, δεν θα είναι πάνω από τα μέτρα μας, αν υποκινήσει μια συνομωσία κατά της χώρας».

Εξάλλου ο επικεφαλής της Άνσαρ αλ Αλλάχ διαβεβαίωσε ότι το κίνημά του είναι έτοιμο να αντιμετωπίσει «οποιοδήποτε μέτρο» λάβει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

«Λέω στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ: δεν θα έχετε κανένα αποτέλεσμα από οποιοδήποτε μέτρο επιθυμείτε να λάβετε», υπογράμμισε. «Είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τις επιπτώσεις, όποιες κι αν είναι».

Στην μακρά ομιλία του ο νεαρός σιίτης ηγέτης, που φορούσε την παραδοσιακή στολή, καταφέρθηκε εναντίον των αρχών της Υεμένης. Τις κατηγόρησε ότι δεν εφάρμοσαν την πολιτική, ειρηνευτική συμφωνία της 21ης Σεπτεμβρίου, ότι δεν πάταξαν τη διαφθορά και ότι κατήρτισαν ένα προσχέδιο Συντάγματος το οποίο δεν μπορούν να αποδεχτούν οι Χούτι.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η κυβέρνηση της Υεμένης δεν περιέλαβε το κίνημά του στη λήψη αποφάσεων, όπως προβλέπει η συμφωνία του Σεπτεμβρίου. «Δυστυχώς, το καθεστώς πήρε μια άλλη κατεύθυνση, μακριά από κάθε συνεργασία», κατήγγειλε ο Χούτι.

Ο επικεφαλής των σιιτών ανταρτών κατηγόρησε προσωπικά τον Χάντι ότι «καλύπτει τις πρακτικές της διαφθοράς», λέγοντας ότι ο γιος του εμπλέκεται σε παράνομες δραστηριότητες.

Παράλληλα καταφέρθηκε εναντίον του προσχεδίου του Συντάγματος, το οποίο προβλέπει μια ομοσπονδιακή Υεμένη αποτελούμενη από έξι επαρχίες, καταγγέλλοντας ότι έχει στόχο «να καταστρέψει την Υεμένη».

Ο Χούτι διατύπωσε πολλά αιτήματα, μεταξύ αυτών την αναθεώρηση του προσχεδίου του Συντάγματος, ένας από τους κύριους συντάκτες του οποίου, ο Άχμεντ Άουντ μπιν Μουμπάρακ προσωπάρχης του προέδρου Χάντι, απήχθη το Σάββατο από τη Σανάα από την Άνσαρ αλ Αλλάχ.

Επίσης ζήτησε από τον πρόεδρο της Υεμένης να χρησιμοποιήσει τον στρατό για να αποκαταστήσει την ασφάλεια στη χώρα, περιλαμβανομένης της πλούσιας σε πετρέλαιο επαρχίας Μαρίμπ. Οι ηγέτες των φυλών της επαρχίας αυτής έχουν δεσμευθεί να πολεμήσουν ενάντια στην προέλαση των Χούτι, που έχουν φτάσει ως τα σύνορα της Μαρίμπ.

Εξάλλου, ο Χούτι καταδίκασε «τις επιθέσεις εναντίον του ισλάμ» που διέπραξε, σύμφωνα με τον ίδιο, η γαλλική σατιρική εφημερίδα Charlie Hebdo δημοσιεύοντας την προηγούμενη εβδομάδα ένα νέο σκίτσο του προφήτη Μωάμεθ.

«Καταδικάζουμε έντονα τις επιθέσεις εναντίον του ισλάμ», είπε ο Χούτι, ενώ πρόσθεσε ότι η δημοσίευση του νέου σκίτσου του Μωάμεθ είναι «δείγμα της έλλειψης σεβασμού (προς το ισλάμ) από την πλευρά της Γαλλίας».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ