Γερουσιαστής των ΗΠΑ απείλησε να διακοπεί η οικονομική βοήθεια προς τους Παλαιστινίους

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ενδέχεται να διακόψουν την οικονομική βοήθεια προς τους Παλαιστινίους εάν αυτοί καταθέσουν μήνυση εναντίον του Ισραήλ στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, στο οποίο εντάχθηκαν αυτό το μήνα παρά τις αμερικανικές και ισραηλινές αντιδράσεις, δήλωσε τη Δευτέρα o Λίντσεϊ Γκράχαμ, γερουσιαστής των Δημοκρατικών.

O Γκράχαμ, η οποία είναι μεταξύ των 7 μελών της αντιπροσωπείας των γερουσιαστών που επισκέφτηκαν το Ισραήλ, τη Σαουδική Αραβία και το Κατάρ, δήλωσε ότι βάσει της ήδη υπάρχουσας αμερικανικής νομοθεσίας «θα κοπεί η βοήθεια προς τους Παλαιστινίους, εάν αυτοί καταθέσουν μήνυση» εναντίον του Ισραήλ. Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από την Ιερουσαλήμ, o Γκράχαμ τόνισε τη δυσαρέσκεια της αμερικανικής πλευράς σχετικά με το θέμα.

«Έγκειται ήδη στη νομοθεσίας ότι θα μπορούσαμε να σταματήσουμε τη χρηματοδότηση εάν όντως προχωρήσουν με την υπόθεση», δήλωσε ο ίδιος.

Η διοίκηση του προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, έχει ανακοινώσει ότι η Παλαιστίνη είναι ένα κυρίαρχο κράτος και επομένως δεν πληροί τις προϋποθέσεις για να γίνει μέλος του ΔΠΔ. Ωστόσο, ουδέποτε δεν είχε απειλήσει ότι θα διακόψει την οικονομική βοήθεια.

Οποιαδήποτε περικοπή των πόρων από την πλευρά των ΗΠΑ θα καθιστούσε ιδιαίτερα δύσκολο το έργο της ηγεσίας της Παλαιστινιακής Αρχής στη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας για επιβίωση, αφού οι ΗΠΑ παρέχουν τουλάχιστον 400 εκατομμύρια δολάρια ετησίως στους Παλαιστινίους. Πρόσφατα το Ισραήλ πάγωσε τη μηνιαία μεταφορά φορολογικών εσόδων περίπου 120 εκατομμυρίων δολαρίων προς την Παλαιστινιακή Αρχή.

Ο γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι-μουν, έχει επιβεβαιώσει ότι οι Παλαιστίνιοι θα γίνουν και επίσημα μέλη του ΔΠΔ την 1η Απριλίου, μετά την αίτηση που είχαν καταθέσει στις αρχές αυτού του μήνα. Υπό τη δικαιοδοσία του δικαστηρίου, οι εισαγγελείς θα μπορούσαν να ερευνήσουν τις αιματηρές συγκρούσεις που διήρκησαν 50 ημέρες μεταξύ Ισραηλινών και της Χαμάς στη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας τον Ιούλιο και τον Αύγουστο του 2014 και κόστισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 2.100 Παλαιστινίους, 67 Ισραηλινούς στρατιώτες και 6 Ισραηλινούς πολίτες.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ