Ειδικές δυνάμεις του Καναδά πολέμησαν εναντίον μελών του Ισλαμικού Κράτους

Οι ειδικές δυνάμεις του καναδικού στρατού ενεπλάκησαν πρόσφατα σε μάχη εναντίον μελών του Ισλαμικού Κράτους, την ώρα που βρίσκονταν σε επιχείρηση εντοπισμού στόχων στα ιρακινά σύνορα, ανακοίνωσε, την Δευτέρα, το καναδικό γενικό επιτελείο εθνικής άμυνας.

Πρόκειται για την πρώτη χερσαία επιχείρηση των δυνάμεων οποιασδήποτε από τις χώρες που συμμετέχει στον υπό τις ΗΠΑ διεθνή συνασπισμό εναντίον του ΙΚ η οποία γίνεται γνωστή επίσημα.

Ο Καναδάς, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, έχει στείλει μαχητικά αεροσκάφη και μέλη των ειδικών δυνάμεων στο Ιράκ, όμως υπογραμμίζει ότι αποστολή τους είναι να εκπαιδεύσουν τους στρατιώτες της Βαγδάτης και τις κουρδικές πολιτοφυλακές.

Ο στρατηγός Μάικλ Ρουλό, επικεφαλής των ειδικών δυνάμεων, εξήγησε ότι το συμβάν, που είναι «πρωτοφανές», σημειώθηκε τις τελευταίες επτά ημέρες την ώρα που οι ειδικές δυνάμεις οριστικοποιούσαν τον σχεδιασμό ενός βομβαρδισμού του συνασπισμού με υψηλόβαθμα στελέχη του ιρακινού στρατού, πολλά χιλιόμετρα μακριά από τη γραμμή του μετώπου στο βόρειο Ιράκ.

«Όταν προχώρησαν για να επιβεβαιώσουν τα σχέδια και να δουν αυτό για το οποίο συζήτησαν πάνω στον χάρτη, δέχθηκαν αμέσως βλήματα όλμου και πυρά πολυβόλων», εξήγησε ο Ρουλό.

Η διοίκηση έδωσε την άδεια στους Καναδούς στρατιώτες να ανταποδώσουν τα πυρά. «Εξουδετέρωσαν δύο από τις απειλές», πρόσθεσε ο ίδιος, χωρίς να δώσει άλλες λεπτομέρειες.

Πάντως ο Τζόναθαν Βανς, αρχηγός του γενικού επιτελείου στρατού του Καναδά, επεσήμανε ότι «δεν θεωρώ ότι αυτό αποτελεί μια κλιμάκωση».

Στο μεταξύ ο Αμερικανός γερουσιαστής Τζον Μακέιν ζήτησε σήμερα να αναπτυχθούν διεθνή στρατεύματα στο έδαφος του Ιράκ και της Συρίας εναντίον των τζιχαντιστών.

«Βομβαρδίζουμε (τη συριακή, κουρδική πόλη) Κομπάνι εδώ και μήνες και δεν έχουμε ακόμη εκδιώξει το ΙΚ», είπε ο Μακέιν από την Ιερουσαλήμ, όπου βρίσκεται στο πλαίσιο μιας περιοδείας στη Μέση Ανατολή Αμερικανών γερουσιαστών.

«Από τότε που ξεκίνησε η αεροπορική εκστρατεία (του διεθνούς συνασπισμού), το ΙΚ έχει ενισχυθεί και έχει επεκταθεί εδαφικά», πρόσθεσε ο ίδιος.

«Η πραγματικότητα είναι ότι χρειαζόμαστε περισσότερα στρατεύματα στο έδαφος, ότι χρειαζόμαστε πληροφορίες, τις ειδικές δυνάμεις και ότι δεν μπορούμε να αντιμετωπίζουμε το Ιράκ και τη Συρία ως διαφορετικά πεδία μαχών, διότι πρόκειται για τον ίδιο εχθρό», κατέληξε ο Μακέιν.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ