Νίγηρας-4 νεκροί και 45 τραυματίες σε διαδήλωση κατά του Charlie Hebdo – ΒΙΝΤΕΟ-ΦΩΤΟ

Τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν και 45 τραυματίστηκαν, την Πέμπτη, στην πόλη Ζίντερ του Νίγηρα, τη δεύτερη μεγαλύτερη της χώρας, όταν διαδηλωτές, εξαγριωμένοι από το σκίτσο του Μωάμεθ στο εξώφυλλο του τελευταίου τεύχους της σατιρικής εφημερίδας Charlie Hebdo, πυρπόλησαν εκκλησίες και επιτέθηκαν σε καταστήματα χριστιανών, ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών.

Μεταξύ των θυμάτων είναι τρεις πολίτες και ένας αστυνομικός, δήλωσε ο Μασαούντου Χασούμι. Είκοσι δύο μέλη των δυνάμεων ασφαλείας έχουν τραυματιστεί, όπως και 23 διαδηλωτές, πρόσθεσε ο ίδιος.

Ένας γιατρός του νοσοκομείου του Ζίντερ δήλωσε ότι υπάρχουν 4 νεκροί από σφαίρες, καθώς και ένας αδιευκρίνιστος αριθμός ελαφρά τραυματιών.

Το Ζίντερ έζησε σήμερα μια «μαύρη Παρασκευή». Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν μετά την προσευχή κατά του σκίτσου του προφήτη Μωάμεθ που βρίσκεται στο εξώφυλλο του Σαρλί Εμπντό. Οι διαδηλώσεις εξελίχθηκαν σε ταραχές με την πυρπόληση πολλών εκκλησιών, αλλά και του Γαλλικού Πολιτιστικού Κέντρου.

Παράλληλα πολλές χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν κατά της γαλλικής σατιρικής εφημερίδας και στο Μπαμακό του Μαλί.

Μετά την προσευχή της Παρασκευής οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στη λεωφόρο της Ανεξαρτησίας έπειτα από έκκληση ιερωμένων και του Ανώτατου Ισλαμικού Συμβουλίου του Μαλί, του κυριότερου ισλαμικού θεσμού της χώρας, το 90% των κατοίκων της οποίας είναι μουσουλμάνοι.

Ο πρόεδρος της χώρας Ιμπραχίμ Μπουμπακάρ Κεϊτά, που είναι γνωστός και με τα αρχικά του IBK και ο οποίος συμμετείχε στη μεγάλη πορεία κατά της τρομοκρατίας που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στο Παρίσι, καταδίκασε τις σημερινές κινητοποιήσεις.

«Ο IBK είναι Charlie, εγώ δεν είμαι Charlie», «Μην πειράζετε τον προφήτη μου», «Το ισλάμ θύμα της διεθνούς τρομοκρατίας», «Είμαι μουσουλμάνους και αγαπώ τον προφήτη μου», ήταν μερικά από τα συνθήματα στα πανό των διαδηλωτών.

Δείτε το βίντεο:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ