Ο ΟΗΕ επικρίνει την συνεχιζόμενη επιδείνωση των σχέσεων Ισραήλ-Παλαιστίνης

Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Μπαν Γκι Μουν είναι θορυβημένος για την συνεχιζόμενη επιδείνωση των σχέσεων μεταξύ των Ισραηλινών και των Παλαιστίνιων, καθώς οι δύο πλευρές προχωρούν σε ενέργειες και αντίποινα η μια εναντίον της άλλης, και καλεί τα δύο μέρη να αποφύγουν κάθε περαιτέρω κλιμάκωση, είπε ανώτερος αξιωματούχος του ΟΗΕ.

Το Ισραήλ παρακρατεί τα απολύτως απαραίτητα έσοδα της Παλαιστινιακής Αρχής από τη φορολογία, ενώ αναζητεί τρόπους να προωθήσει τη δίωξη Παλαιστίνιων ηγετών για εγκλήματα πολέμου, σε αντίποινα για τις παλαιστινιακές κινήσεις με στόχο η Παλαιστίνη να ενταχθεί ως κράτος στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.

«Καλούμε το Ισραήλ να ξαναρχίσει άμεσα την παράδοση των εσόδων από τη φορολογία», δήλωσε ο Γενς Άντερς Τόιμπεργκ-Φράντσεν, κορυφαίο στέλεχος της διεύθυνσης πολιτικών υποθέσεων του ΟΗΕ, μιλώντας ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας. «Η ισραηλινοπαλαιστινιακή διένεξη εισέρχεται πλέον σε αχαρτογράφητο έδαφος, (γεγονός) το οποίο, δυστυχώς, μοιάζει να διαγράφει κάθε ελπίδα περί άμεσης επανόδου στις ειρηνευτικές συνομιλίες», πρόσθεσε ο ίδιος.

Η μηνιαία συνεδρίαση του ΣΑ του ΟΗΕ για το Μεσανατολικό ήταν η πρώτη μετά την αποτυχία των Παλαιστίνιων να επιτύχουν την ψήφιση ενός σχεδίου απόφασης από το όργανο αυτό για την προσπάθειά τους να αποκτήσουν κράτος σε εύλογο χρονικό διάστημα.

Ο επικεφαλής της παλαιστινιακής αντιπροσωπείας Ριγιάντ Μανσούρ δήλωσε ότι η κυβέρνησή του παραμένει απτόητη.

«Παρά την αποτυχία αυτή, θα συνεχίσουμε την προσέγγισή μας στο Συμβούλιο Ασφαλείας», δήλωσε ο Μανσούρ, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

Η Παλαιστίνη αναμένεται ότι θα γίνει κράτος-μέλος του ΔΠΔ την 1η Απριλίου.

Ο Μανσούρ χαρακτήρισε την παρακράτηση από τις αρχές του Ισραήλ των φορολογικών εσόδων που κανονικά μεταβιβάζει στην Παλαιστινιακή Αρχή μια «κατάφωρη πράξη αντιποίνων» και «κλοπή Παλαιστινιακών κεφαλαίων», ενώ καταδίκασε παράλληλα την «λυσσαλέα επέκταση των εποικισμών» από μέρους του Ισραήλ.

Από την άλλη ο πρεσβευτής του Ισραήλ στον ΟΗΕ Ρον Πρόσορ καταδίκασε τις παλαιστινιακές κινήσεις, λέγοντας ότι οι Παλαιστίνιοι ηγέτες «τρέχουν να απομακρυνθούν από τις ειρηνευτικές συνομιλίες» και παρεμποδίζουν την ειρηνευτική διαδικασία.

Η πρεσβευτής των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη Σαμάνθα Πάουερ είπε ότι η χώρα της, σύμμαχος-κλειδί του Ισραήλ, προσπαθεί να πείσει και τα δύο μέρη να αποκλιμακώσουν τις εντάσεις και να βρουν έναν τρόπο να προχωρήσουν.

«Συνεχίζουμε να αντιτιθέμεθα σε μονομερείς ενέργειες από τις δύο πλευρές, τις οποίες θεωρούμε επιζήμιες για τον σκοπό της ειρήνης», είπε η Πάουερ στο ΣΑ του ΟΗΕ, χαρακτηρίζοντας «αντιπαραγωγικές» τις προσπάθειες των Παλαιστίνιων να ενταχθούν στο ΔΠΔ.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ