1 εκατ. πιστοί στην πρώτη τελετή αγιοποίησης στη Σρί Λάνκα από τον πάπα Φραγκίσκο – ΦΩΤΟ

Ο πάπας Φραγκίσκος, κατά τη δεύτερη ημέρα της επίσκεψής του στη Σρι Λάνκα, κατέφθασε το πρωί της Τετάρτης στην προκυμαία του Κολόμπο για να τελεστεί η αγιοποίηση του ιεραπόστολου Ιωσήφ Βαζ η πρώτη που γίνεται σε αυτή τη χώρα. Τον πάπα ανέμενε για την τελετή ένα ενθουσιώδες κοινό περίπου ενός εκατομμυρίου ανθρώπων.

Αυτή η λειτουργία σε ένα πάρκο του Κολόμπο στην ακτή του Ινδικού Ωκεανού θεωρείται το αποκορύφωμα του παπικού ταξιδιού και είναι επίσης μια σημαντική στιγμή για τη μικρή καθολική μειονότητα (μόλις το 7% του πληθυσμού), η οποία λαμβάνει χώρα είκοσι χρόνια μετά την οσιοποίηση του Ινδού ιεραπόστολου από τον Ιωάννη Παύλου Β΄.

Ο Ιωσήφ Βαζ μετοίκισε στη Σρι Λάνκα την εποχή του διωγμού των καθολικών από τους Ολλανδούς Καλβινιστές Προτεστάντες. Η μορφή του έχει ιδιαίτερη απήχηση στο νησί και η αγιοποίησή του θεωρείται ως ένδειξη σεβασμού και αναγνώρισης των τοπικών πολιτισμών.

Συνοδευόμενος από έφιππους στρατιώτες ο 78χρονος ποντίφικας ο οποίος φαινόταν εμφανώς κουρασμένος βγήκε από ένα υπηρεσιακό αυτοκίνητο για να μπει στο Popemobile που τον περίμενε. Το παπικό όχημα πέρασε μέσα από το πλήθος προκαλώντας την αγαλλίαση των πιστών που συγκεντρώθηκαν για ώρες στην ακτή του ωκεανού, σε μια προσπάθεια να δουν τον Φραγκίσκο και να λάβουν την ευλογία του.

Πολλοί καθολικοί θεολόγοι λένε ότι η αγιοποίηση του Ιωσήφ Βαζ δεν πληροί τις τεχνικές προϋποθέσεις που θέτει η καθολική εκκλησία καθώς δεν του έχουν αναγνωριστεί δύο θαύματα Εν τούτοις η αγιοποίηση του Ινδού ιεραπόστολου είναι ένα δείγμα της νέας προσέγγισης του Φραγκίσκου στην αναγνώριση αγίων από την εκκλησία και η οποία ανταποκρίνεται έτσι στις απαιτήσεις του ποιμνίου το οποίο επιθυμεί νέες άγιες μορφές.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ