Γαλλία – Ο Νετανιάχου επισκέφτηκε το εβραϊκό σούπερ-μάρκετ

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου μετέβη σήμερα στο εβραϊκό σούπερ-μάρκετ του Παρισιού όπου τέσσερις Εβραίοι σκοτώθηκαν την Παρασκευή από έναν τζιχαντιστή, ενώ διάφορα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν σήμερα πως ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός αυτοπροσκλήθηκε στη χθεσινή διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε κατά της τρομοκρατίας στη γαλλική πρωτεύουσα, ενώ η γαλλική προεδρία του είχε ζητήσει να μην έρθει.

Κάτω από πολύ αυστηρά μέτρα ασφαλείας, ο Νετανιάχου, τον οποίο συγκεντρωμένοι μπροστά από το σούπερ-μάρκετ υποδέχθηκαν φωνάζοντας “Μπίμπι, Μπίμπι” (το προσωνύμιό του), στάθηκε μπροστά από τα λουλούδια που ο κόσμος έχει αποθέσει στον τόπο της τραγωδίας. Την προηγουμένη είχε αποτίσει φόρο τιμής στα θύματα στη Μεγάλη Συναγωγή του Παρισιού.

Τοποθέτησε ένα κερί στο έδαφος μπροστά από το σούπερ-μάρκετ, όπου εκατοντάδες λουλούδια και κεριά έχουν εναποτεθεί από την Παρασκευή, ενώ άνθρωποι που είχαν έρθει για να τον χαιρετίσουν έψαλλαν τη Μασσαλιώτιδα, τον γαλλικό εθνικό ύμνο.

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, συνοδευόμενος από τον υπουργό του επί των Εξωτερικών Αβίγκντορ Λίμπερμαν, μίλησε στη συνέχεια για λίγο σε ισραηλινούς δημοσιογράφους.

Αναχώρησε έπειτα από περίπου δέκα λεπτά, υπό τα χειροκροτήματα περίπου εκατό ανθρώπων, πολλοί από τους οποίους κρατούσαν ισραηλινές σημαίες.

Η πρεσβεία του Ισραήλ στη Γαλλία είχε ανακοινώσει το βράδυ του Σαββάτου πως ο Νετανιάχου επρόκειτο να μεταβεί στη Γαλλία για να συμμετάσχει στη διαδήλωση κατά της τρομοκρατίας.

Ωστόσο διάφορα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν σήμερα πως ο ισραηλινός πρωθυπουργός αυτοπροσκλήθηκε στη διαδήλωση αυτή, ενώ η γαλλική προεδρία του είχε ζητήσει να μην έρθει.

Εκνευρισμένη μετά την ανακοίνωση περί της έλευσής του, η γαλλική προεδρία απάντησε στην κυβέρνηση του Νετανιάχου πως, εφόσον επέμενε, θα προσκαλούσε τον παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς, μετέδωσαν το ισραηλινό Κανάλι 2 και άλλα μέσα ενημέρωσης έπειτα απ’ αυτό. Εξηγούν την ισραηλινή επιμονή επικαλούμενα την τρέχουσα προεκλογική εκστρατεία για τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές της 17ης Μαρτίου.

Η παρουσία την Κυριακή του Νετανιάχου σε απόσταση μόλις λίγων μέτρων από τον Αμπάς στην κεφαλή της διαδήλωσης γύρω από τον γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ ερμηνεύθηκε ευρέως ως μια ένδειξη της σύγκλισης της διεθνούς κοινότητας γύρω από την ίδια υπόθεση.

Στην πραγματικότητα, όταν η Γαλλία άρχισε να στέλνει τις προσκλήσεις, ο διπλωματικός σύμβουλος του Ολάντ, ο Ζακ Οντιμπέρ, είπε στον σύμβουλο εθνικής ασφαλείας του Νετανιάχου, τον Γιόσι Κοέν, ότι ο γάλλος πρόεδρος θα προτιμούσε να μην έρθει ο Νετανιάχου, γράφει τον ιστότοπό της η εφημερίδα “Χααρέτζ” επικαλούμενη μια ισραηλινή πηγή ενημερωμένη για τις επαφές μεταξύ των δύο χωρών.

Ο Ολάντ δεν ήθελε η ισραηλινοπαλαιστινιακή σύγκρουση ή το θέμα των σχέσεων μεταξύ εβραίων και μουσουλμάνων, για παράδειγμα, να αποσπάσει την προσοχή από το μήνυμα της διαδήλωσης, είπε ο Οντιμπέρ στον συνομιλητή του ελπίζοντας για την ισραηλινή κατανόηση, σύμφωνα με την “Χααρέτζ”.

Σε μια πρώτη φάση, ο Νετανιάχου φέρεται ότι είχε δεχθεί. Όμως όταν πληροφορήθηκε το βράδυ του Σαββάτου πως οι υπουργοί Εξωτερικών Αβίγκντορ Λίμπερμαν και Οικονομίας Ναφτάλι Μπένετ θα μετέβαιναν στο Παρίσι για να συμμετάσχουν στην πορεία και να συναντήσουν την εβραϊκή κοινότητα, ενημέρωσε τους Γάλλους ότι θα συμμετείχε κι αυτός, σύμφωνα πάντα με τη “Χααρέτζ”.

Οι Λίμπερμαν και Μπένετ ηγούνται αμφότεροι ψηφοδελτίων της δεξιάς που είναι στις βουλευτικές εκλογές αντίπαλα εκείνου του Νετανιάχου.

Το Παρίσι, εκνευρισμένο, αποφάσισε τότε να προσκαλέσει τον Αμπάς, γράφει η “Χααρέτζ”.

Καμιά αντίδραση δεν υπήρξε σήμερα από τις κυβερνήσεις του Ισραήλ και της Γαλλίας.

 

Διαβάστε επίσης

“Je suis Charlie” από τους ηγέτες της Ευρώπης – ΒΙΝΤΕΟ

Το μήνυμα του Νετανιάχου στους Εβραίους της Γαλλίας

Ο Νετανιάχου ευχαρίστησε τον μουσουλμάνο υπάλληλο του σούπερ μάρκετ στο Παρίσι

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ