Αναστάτωση στο Βερολίνο από τα σενάρια περί Grexit

Για ένταση στο περιβάλλον του γερμανικού κυβερνητικού συνασπισμού με αφορμή τα σενάρια περί «Grexit», που είχαν διαρρεύσει την προηγούμενη εβδομάδα από το Βερολίνο, κάνει λόγο σημερινό δημοσίευμα του εβδομαδιαίου περιοδικού Der Spiegel. Ενώ φαίνεται να επικρατεί ηρεμία και σύμπλευση στο περιβάλλον των χριστιανικών κομμάτων (Χριστιανοδημοκράτες και Χριστιανοκοινωνιστές) μετά από ορισμένες εσωτερικές διευκρινίσεις που δόθηκαν από την καγκελάριο Μέρκελ και τον υπουργό Οικονομικών Σόιμπλε, δεν φαίνεται να συμβαίνει το ίδιο και στον τρίτο κυβερνητικό εταίρο, τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD).

Σε συνάντηση του προέδρου του SPD και αντικαγκελαρίου Ζίγκμαρ Γκάμπριελ με τους σοσιαλδημοκράτες υπουργούς της γερμανικής κυβέρνησης την περασμένη εβδομάδα «ακούστηκε ξεκάθαρα μουρμούρα για την εκτίμηση της καγκελαρίου και του υπουργού Οικονομικών της, ότι μία έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα ήταν αντιμετωπίσιμη», αναφέρει το γερμανικό περιοδικό και εκτιμά:

«Η (σ.σ. γερμανική) κυβέρνηση θέλει να απαγορεύσει μία συζήτηση που δεν μπορεί αποτρέψει. Δεδομένης της βελτιωμένης σταθερότητας της ευρωζώνης, των θετικών προοπτικών μίας εκλογικής νίκης του Αλέξη Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ, το πρόγραμμα του οποίου έρχεται σε εμφανή αντίθεση με όλους τους μεταρρυθμιστικούς όρους, το ερώτημα τίθεται από μόνο του: εξακολουθεί να είναι η παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη σημαντική για την επιβίωση του ευρώ;»

Όπως σχολιάζει το γερμανικό περιοδικό, «η αναστάτωση που προκλήθηκε μετά το δημοσίευμα του Spiegel αποδεικνύει πόσο απροετοίμαστη ήταν η κυβέρνηση για τη συζήτηση που θα έπρεπε να είχε ξεκινήσει προ πολλού. Λίγα πράγματα εκνευρίζουν την Άνγκελα Μέρκελ τόσο πολύ όσο τα λάθη που μπορούν να αποφευχθούν».

Πηγή: DW

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ