Κροατία-Η Κολίντα Γκραμπάρ-Κιτάροβιτς είναι η νέα πρόεδρος της χώρας

Με οριακό ποσοστό η υποψήφια της αντιπολίτευσης Κολίντα Γκραμπάρ-Κιτάροβιτς κερδίζει το δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών που διεξήχθησαν την Κυριακή στην Κροατία. Η υποψήφια της συντηρητικής αντιπολίτευσης επικρατεί του απερχόμενου προέδρου και υποψήφιου των σοσιαλδημοκρατών Ίβο Γιοσίποβιτς, αξιοποιώντας προφανώς την λαϊκή δυσαρέσκεια έναντι των οικονομικών δεινών της χώρας

Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά επίσημα αποτελέσματα και με καταμετρημένο το 99,3% των ψήφων, η 46χρονη πρώην διπλωμάτης Γκραμπάρ-Κιτάροβιτς λαμβάνει το 50,4% έναντι του 49,6% που λαμβάνει ο Γιοσίποβιτς.

«Η Κολίντα Γκραμπάρ Κιτάροβιτς κέρδισε ένα δημοκρατικό αγώνα και την συγχαίρω» δήλωσε ο Γιοσίποβιτς αναγνωρίζοντας την ήττα του. «Σας υπόσχομαι ότι η Κροατία θα είναι μια ευημερούσα και πλούσια χώρα, μια από τις πιο ανεπτυγμένες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του κόσμου», είπε αμέσως μετά την ανακοίνωση της νίκης της.

Η πρώην υπουργός Εξωτερικών, γίνεται η πρώτη γυναίκα πρόεδρος σε χώρα των Βαλκανίων η οποία εκλέγεται με καθολική ψηφοφορία.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ