Η γερμανική εφημερίδα που “βλέπει” παρεμβάσεις της Μέρκελ στην ελληνική πολιτική σκηνή

«Θα ήθελε κανείς και πάλι τον Χέλμουτ Κολ», είναι ο τίτλος σχολίου της εφημερίδας «Tageszeitung», ενώ στον υπότιτλο αναφέρεται ότι «η γερμανική κυβέρνηση κάνει ελληνική εσωτερική πολιτική και δείχνει πόσο εκτιμά τις δημοκρατικές εκλογές: πολύ λίγο».

Ο αρθρογράφος επισημαίνει ότι «στη Γερμανία θα γινόταν πολιτικός σεισμός, εάν λίγο πριν από τις εκλογές ο Μπαράκ Ομπάμα καλούσε δημοσίως τους Γερμανούς ψηφοφόρους να μην ψηφίσουν τους Σοσιαλδημοκράτες».

«Ένα από τα λίγα εναπομείναντα ήθη στη διεθνή πολιτική είναι η μη παρέμβαση στην εσωτερική πολιτική μιας φίλης χώρας κατά την προεκλογική περίοδο. Αυτή η παράδοση προφανώς δεν ισχύει για τις γερμανοελληνικές σχέσεις», τονίζει και υποστηρίζει ότι το δημοσίευμα του Spiegel δεν είναι παρά «μια απειλή προς τους Έλληνες ψηφοφόρους: αν ψηφίσεις την αριστερά, θα χάσεις τα λεφτά σου. Καθίσταται επίσης σαφές πόσο εκτιμά η γερμανική κυβέρνηση τις δημοκρατικές εκλογές: πολύ λίγο», σημειώνει και συνεχίζει κάνοντας λόγο για ένα «σενάριο απειλής» που έχει επεξεργαστεί το Βερολίνο, ενώ, αναφερόμενος στις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, εκτιμά ότι είναι πιθανό η Αθήνα, το Βερολίνο και οι Βρυξέλλες να συναντηθούν κάπου στη μέση του δρόμου και προσθέτει ότι αν ο Αλ. Τσίπρας ήθελε να καταστρέψει τη στάση των εταίρων του, δεν διαθέτει Σχέδιο Β’.

Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να δημιουργήσει πρόβλημα σε μια αριστερή κυβέρνηση, καθώς οι δυνατότητες απειλής από την Ελλάδα έχουν μειωθεί σημαντικά, αναφέρει ο αρθρογράφος και προσθέτει ότι μια έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη θα προκαλούσε μικρότερη ζημιά από ό,τι τα προηγούμενα χρόνια, ενώ, αντιθέτως, για τους Έλληνες η επιστροφή στην δραχμή θα ήταν καταστροφή. «Αλλά αυτό δεν φαίνεται στο Βερολίνο να ενδιαφέρει ούτε τους Χριστιανοδημοκράτες ούτε τους Σοσιαλδημοκράτες. Υπήρχε κάποτε η έννοια της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης. Ειδικά οι Γερμανοί έχουν ωφεληθεί από αυτήν για μεγάλο χρονικό διάστημα. Υπάρχουν σήμερα μέρες που εύχεται κανείς να επέστρεφε στην ευρωπαϊκή πολιτική ο Χέλμουτ Κολ», καταλήγει ο αρθρογράφος.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Διαβάστε επίσης:

Die Presse: Το Βερολίνο απειλεί να εγκαταλείψει τους Έλληνες 

Γερμανία- Περιμένουμε ότι η Ελλάδα θα τηρήσει τις συμφωνίες 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ