Ισραήλ-“Πάγωμα” της μεταφοράς φορολογικών εσόδων στους Παλαιστίνιους

Το Ισραήλ αποφάσισε να παγώσει τη μηνιαία μεταφορά φορολογικών εσόδων στους Παλαιστίνιους ως αντίποινα στην πρόσφατη υπογραφή από τον παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς διαφόρων διεθνών συμφωνιών και συμβάσεων, συμπεριλαμβανομένου του Καταστατικού της Ρώμης, μια κίνηση που σκοπό έχει την ένταξη του κράτους της Παλαιστίνης στο μόνιμο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, ανακοίνωσε, το Σάββατο, ισραηλινός αξιωματούχος.

Ο ίδιος είπε ότι ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου αποφάσισε, με τη σύμφωνη γνώμη του υπουργικού του συμβουλίου, να παγώσει την προγραμματισμένη μηνιαία μεταφορά περίπου 500 εκατομμυρίων ισραηλινών σέκελ (σχεδόν 106 εκατ ευρώ), στα οποία βασίζονται οι Παλαιστίνιοι, μεταξύ άλλων, για την καταβολή των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων.

Το Ισραήλ καταδίκασε την πρωτοβουλία του Αμπάς την περασμένη Τετάρτη χαρακτηρίζοντάς την μονομερές βήμα που υπονομεύει τις προοπτικές για μία ειρηνευτική συμφωνία κατόπιν διαπραγμάτευσης.

«Κάτι τέτοιο αποτελεί ληστεία. Όχι μόνο είναι παράνομο, αλλά προσθέτουν την αρπαγή χρημάτων στην αρπαγή εδαφών. Τα έσοδα αυτά ανήκουν στον παλαιστινιακό λαό, προορίζονται για την καταβολή μισθών και τη στήριξη της οικονομίας μας. Το Ισραήλ δεν έχει καμία δουλειά να αποφασίζει να κλέψει τα κεφάλαιά μας», δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ο Παλαιστίνιος διαπραγματευτής Χανάν Ασραουί.

Το Ισραήλ είχε προβεί σε μια παρόμοια κίνηση τον Δεκέμβριο του 2012, κατά την οποία πάγωσε τη μεταφορά εσόδων για τρεις μήνες εις αντίποινα στην προσπάθεια των Παλαιστινίων για αναγνώριση του κράτους της Παλαιστίνης από τα μέλη του ΟΗΕ.

Πριν από μερικές μέρες, ο πρόεδρος Αμπάς υπέγραψε το αίτημα για την εισδοχή της Παλαιστίνης στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ), μία ημέρα μετά την απόρριψη του παλαιστινιακού σχεδίου ψηφίσματος από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ σχετικά με τη διευθέτηση της διένεξης με το Ισραήλ.

Εκτός από αυτό το αίτημα, ο Αμπάς υπέγραψε άλλες 20 διεθνείς συμβάσεις. Η πρωτοβουλία των Παλαιστινίων για την ένταξή τους στο ΔΠΔ θεωρητικά θα μπορούσε να τους επιτρέψει να ζητήσουν να διωχθούν για «εγκλήματα πολέμου» Ισραηλινοί ηγέτες, για παράδειγμα για τον πόλεμο του Ιουλίου και του Αυγούστου στη Λωρίδα της Γάζας – κάτι στο οποίο αντιστέκονται σθεναρά το Ισραήλ και οι ΗΠΑ, ο ισχυρότερος σύμμαχος της χώρας αυτής σε διεθνές επίπεδο.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ