NYT – Κάντε τη δουλειά σας

Η αμερικανική εφημερίδα New York Times ζήτησε σήμερα από την αστυνομία να «κάνει τη δουλειά της» μετά τη δημοσιοποίηση των αριθμητικών στοιχείων που δείχνουν μία μεγάλη πτώση του αριθμού των κλήσεων και των συλλήψεων για πλημμελήματα, μετά τη δολοφονία δύο αστυνομικών στην Νέα Υόρκη την 29η Δεκεμβρίου.

Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας που ξεκίνησε την 22η Δεκεμβρίου οι κλήσεις για οδικές παραβάσεις στη Νέα Υόρκη σημείωσαν πτώση 94% σε σύγκριση με την αντίστοιχη χρονική περίοδο πέρυσι, οι συλλήψεις για πλημμελήματα, όπως η κατανάλωση αλκοόλ ή η ούρηση δημοσίως, επίσης μειώθηκαν κατά 94% και οι κλήσεις για παράνομη στάθμευση κατά 92%, επισήμανε στο Γαλλικό Πρακτορείο η αστυνομία, επιβεβαιώνοντας τα στοιχεία που δημοσίευσε η εφημερίδα New York Post.

Οι συλλήψεις για ναρκωτικά από το Γραφείο Ελέγχου Οργανωμένου Εγκλήματος, ενός από τα γραφεία της αστυνομίας της Νέας Υόρκης, επίσης σημείωσαν πτώση κατά 84%.

Η δολοφονία των δύο αστυνομικών, στη μέση του δρόμου μέσα στο περιπολικό τους, δυναμίτισαν τις ήδη τεταμένες σχέσεις μεταξύ της αστυνομίας και του δημάρχου της Νέας Υόρκης Μπιλ ντε Μπλάζιο.

«Εξέφρασαν την οργή τους από κοινού γυρίζοντας την πλάτη στον δήμαρχο επανειλημμένα, προκειμένου να επιδείξουν τη συλλογική τους περιφρόνηση. Όμως τώρα η πικρία τους φαίνεται πως έχει φθάσει σε ένα νέο και επικίνδυνο επίπεδο — σταματούν να δουλεύουν», κατήγγειλαν οι New York Times στο άκρως επικριτικό άρθρο της σύνταξής τους.

Η εφημερίδα κάνει λόγο για μία «επικίνδυνη και αξιοθρήνητη κλιμάκωση στην αντιπαράθεση μεταξύ της αστυνομίας και της δημοτικής αρχής του Μπλάζιο» και καταγγέλλει μία «αποκρουστική και ασυγχώρητη» συμπεριφορά από μέρους των αστυνομικών.

Εντούτοις, αναγνωρίζει ότι τα στατιστικά στοιχεία δεν αφορούν παρά μόλις μια εβδομάδα και ότι οι λόγοι αυτής της μείωσης των αριθμών δεν είναι απόλυτα ξεκάθαροι.

«Αυτό που οι Νεοϋορκέζοι αναμένουν από την αστυνομία είναι απλό: 1. Μην παραβιάζετε το Σύνταγμα 2. Μη σκοτώνετε τους άοπλους πολίτες και σε αυτό μπορούμε να προσθέσουμε 3. Κάντε τη δουλειά σας», προσθέτει η εφημερίδα.

Σήμερα η δημοτική αρχή της Νέας Υόρκης ανακοίνωσε ότι δύο δρόμοι στην αμερικανική μεγαλούπολη θα πάρουν τα ονόματα των δύο αστυνομικών που δολοφονήθηκαν.

Οι δύο αυτοί δρόμοι βρίσκονται στο Μπρούκλιν, ο καθένας στη συνοικία όπου έμεναν οι αστυνομικοί Ραφαέλ Ράμος, 40 ετών και Ουεντζιάν Λιου, 32 ετών.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ