Οι ελληνικές εκλογές στον ξένο Τύπο

Η τρίτη και άκαρπη ψηφοφορία για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, οι πρόωρες εκλογές,  η πτώση του χρηματιστηρίου αξιών Αθηνών και η νέα άνοδος των επιτοκίων των ελληνικών ομολόγων, βρίσκονται στο κέντρο του ενδιαφέροντος των διεθνών ΜΜΕ.

Δημοσίευμα του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς σημειώνει ότι «η αποτυχία των Ελλήνων βουλευτών να εκλέξουν νέο Πρόεδρο στην τελευταία σημερινή ψηφοφορία, οδηγεί τη χώρα σε πρόωρες εκλογές που θα μπορούσαν να εκτροχιάσουν το διεθνές πρόγραμμα διάσωσής της, το οποίο χρειάζεται για να πληρώνει τους λογαριασμούς της». Υπογραμμίζοντας τη μεταβλητότητα των αγορών, το δημοσίευμα αναφέρει ότι ο δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών διεύρυνε την πτώση του στο 10,7% μετά την ψηφοφορία, ενώ οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων εκτινάχθηκαν πάνω από το 9%. Ο ΣΥΡΙΖΑ, το κόμμα της ριζοσπαστικής Αριστεράς «που θέλει να ακυρώσει το μνημόνιο που έχει υπογράψει η Ελλάδα με την ΕΕ και το ΔΝΤ και να διαγράψει μεγάλο μέρος του χρέους της χώρα έχει σταθερό προβάδισμα επί μήνες στις δημοσκοπήσεις, αλλά αυτό έχει μειωθεί τις τελευταίες εβδομάδες», σημειώνει το Ρόιτερς, προσθέτοντας: «Οι διασπάσεις στους δυνητικούς συμμάχους μετά τις εκλογές τόσο του ΣΥΡΙΖΑ όσο και της Νέας Δημοκρατίας έχουν επίσης περιπλέξει τις προοπτικές, αυξάνοντας τον κίνδυνο να είναι βραχύβια η όποια νέα κυβέρνηση».

Δημοσίευμα του πρακτορείου ειδήσεων Bloomberg αναφέρει ότι οι τιμές των μετοχών και των ομολόγων υποχώρησαν στην Αθήνα μετά την σημερινή ψηφοφορία στη Βουλή. Η απόδοση των 10ετών ελληνικών τίτλων αυξήθηκε κατά 99 μονάδες βάσης στο 9,46%, προσθέτει το πρακτορείο.

Η εφημερίδα Financial Times σημειώνει επίσης ότι οι ελληνικές μετοχές και τα ομόλογα υποχώρησαν σήμερα μετά την ψηφοφορία. Η εφημερίδα αναφέρει ότι η απόδοση των βραχυπρόθεσμων ελληνικών ομολόγων ξεπέρασε το 11%, φθάνοντας κοντά σε νέο ιστορικό υψηλό επίπεδο. Οι αποδόσεις των βραχυπρόθεσμων ελληνικών τίτλων είναι τώρα υψηλότερες από εκείνες των πιο μακροχρόνιων και αυτό αποτελεί μία σαφή ένδειξη ότι οι επενδυτές ανησυχούν για τη δυνατότητα να καλύψει η χώρα τις βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις της, αναφέρει το δημοσίευμα.

Σχολιάζοντας το πολιτικό σκηνικό στην Ελλάδα, ο αρθρογράφος υποστηρίζει πως από τη μια πλευρά στέκει ο αριστερός λαϊκισμός στυλ ΣΥΡΙΖΑ και Podemos και από την άλλη τα παραδοσιακά κόμματα που δεν πείθουν, καθώς και αυτά με τη σειρά τους ρέπουν προς μια μορφή λαϊκιστικής ανάγνωσης.

Αναφέρει συγκεκριμένα: «Είτε φορά ρούχα της αριστεράς, είτε της δεξιάς, ο ευρωπαϊκός λαϊκισμός προσφέρει απλοϊκές ακόμη και παράλογες λύσεις σε πολύπλοκα προβλήματα. Για παράδειγμα η πρόταση – που θέτει το Κόμμα Ανεξαρτησίας της Βρετανίας ή οι Δημοκράτες της Σουηδίας – ότι η καταστολή της μετανάστευσης θα λύσει τα κοινωνικά προβλήματα της χώρας είναι λάθος διάγνωση του προβλήματος και κατά συνέπεια λάθος ελπίδα για τη γιατρειά. Το ίδιο ισχύει και με τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ και των Podemos για μεγάλες αυξήσεις των δημοσίων δαπανών και του κατώτατου μισθού, λες και αυτά τα μέτρα μπορούν να υποκαταστήσουν τις δύσκολες αλλά αναγκαίες επιλογές για να αντιμετωπιστούν τα βαθιά προβλήματα της Ελλάδας και της Ισπανίας».

«Μία νέα κυβέρνηση θα έχει την ευθύνη να διαπραγματευθεί μία νέα συμφωνία με την τρόικα των διεθνών δανειστών για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας την επόμενη διετία» αναφέρει η εφημερίδα Wall Street Journal, προσθέτοντας ότι πολλοί επενδυτές φοβούνται ότι οι ήδη τεταμένες σχέσεις με την τρόικα μπορεί να χαλάσουν, εάν μία κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ υπαναχωρήσει από μεταρρυθμίσεις και μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής που έχει εφαρμόσει η Ελλάδα.

 

Διαβάστε επίσης

Moσκοβισί: «Ο ελληνικός λαός θα αποφασίσει και πάλι για το μέλλον της χώρας»

Λοβέρδος: Πήγαμε στο γραφείο του Παπανδρέου – ΒΙΝΤΕΟ

Βενιζέλος: Πάταξον μεν, άκουσον δε – ΒΙΝΤΕΟ

Ολόκληρη η 3η ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας – ΒΙΝΤΕΟ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ