Ο ΟΗΕ καλεί το Πακιστάν να σταματήσει τις εκτελέσεις θανατοποινιτών

Ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Γκι Μουν, κάλεσε τον Πρωθυπουργό του Πακιστάν, Ναουάζ Σαρίφ, να τερματίσει τις εκτελέσεις θανατοποινιτών και να επαναφέρει το μορατόριο που ίσχυε μέχρι πρόσφατα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΟΗΕ, ο Μουν μίλησε τηλεφωνικά με τον Σαρίφ προκειμένου να του εκφράσει εκ νέου τα συλλυπητήριά του για τη σφαγή από μέλη του κινήματος των Ταλιμπάν του Πακιστάν 149 ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένων 133 μαθητών, στην Πεσάβαρ του βορειοδυτικού Πακιστάν.

«Αναγνωρίζοντας τις δύσκολες συνθήκες οι οποίες επικρατούν», αναφέρει η ανακοίνωση, ο ΓΓ του ΟΗΕ ζήτησε «από την κυβέρνηση του Πακιστάν να σταματήσει αμέσως τις εκτελέσεις κρατουμένων και να επαναφέρει σε ισχύ το μορατόριο που εφάρμοζε στην επιβολή της θανατικής ποινής».

Ο Σαρίφ «διαβεβαίωσε πως όλα τα νομικά πρότυπα θα γίνουν σεβαστά στη χώρα του σε ό, τι αφορά τη διαδικασία των εκτελέσεων», όπως αναφέρει το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η κυβέρνηση του Πακιστάν ήρε το μορατόριο που εφάρμοζε από το 2008 στην επιβολή της θανατικής ποινής και προχώρησε στον απαγχονισμό έξι καταδικασθέντων σε θάνατο από δικαστήρια αρμόδια να εκδικάζουν υποθέσεις τρομοκρατίας, ως αντίδρασή στην επίθεση στο σχολείο της Πεσάβαρ.

Ο υπουργός Εσωτερικών δήλωσε ότι προβλέπεται να εκτελεστούν περίπου 500 άτομα τα οποία έχουν καταδικαστεί στην εσχάτη των ποινών μέσα στις επόμενες εβδομάδες, ενώ η κυβέρνηση του Πακιστάν έλαβε την απόφαση οι υποθέσεις τρομοκρατίας να εκδικάζονται σε στρατοδικεία.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ