Σοκ-Εξουθενωμένοι εργάτες γνωστής εταιρείας κοιμούνται εν ώρα εργασίας – ΒΙΝΤΕΟ

Έρευνα του BBC και του ρεπόρτερ ανταποκριτή του στη Σαγκάη, Richard Bilton, δείχνει τις κακές συνθήκες εργασίας στα εργοστάσια παραγωγής των προϊόντων της Apple στην Κίνα.

Η μυστική ομάδα του BBC τράβηξε κρυφά πλάνα από τη γραμμή παραγωγής του iPhone και βρήκε ότι οι υποσχέσεις της Apple σχετικά με την προστασία των εργαζομένων δεν ισχύουν.

Ο μυστικός ρεπόρτερ του BBC, Richard Bilton, προσλήφθηκε από την εταιρεία που έχει αναλάβει την κατασκευή των iPhone και iPad της Apple, στην Κίνα, σαν εργάτης στην κατασκευή εξαρτημάτων για υπολογιστές Apple και έπρεπε να εργαστεί για 18 ημέρες χωρίς ρεπό.

Ο φακός κατέγραψε κάποιους εργαζόμενους να τους έχει πάρει ο ύπνος κατά τη διάρκεια του διαλλείματος τους, ενώ κάποιος, πιθανόν υπεύθυνος, ακούγεται να τους προειδοποιεί πως αν τους πάρει ο ύπνος και κλείσουν τα μηχανήματα τότε θα απολυθούν.

Μετά το περιστατικό του 2010, όπου 40 εργάτες της υπεύθυνης κατασκευαστικής εταιρείας των iPhone και iPad, είχαν αυτοκτονήσει, η Apple είχε υποσχεθεί πως θα προστατεύει τους εργαζόμενούς της.

Ωστόσο, σύμφωνα με τα όσα κατέγραψε η κάμερα του BBC και με τα όσα καταγγέλλει ένας εργάτης, που θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία του, όσοι πηγαίνουν για εργασία στην εταιρεία που έχει αναλάβει την κατασκευή iPhone και iPad, στην Κίνα, τους παίρνουν και τους κρατούν την ταυτότητας τους. Αλλά και κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσής τους, στα τεστ γνώσεων τους δίνουν τις απαντήσεις, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει σωστή αξιολόγηση και να προσλαμβάνονται όλοι. Η κατασκευαστική εταιρεία, μάλιστα, ενώ τους ρωτά και να τους δίνει τη δυνατότητα να δουλέψουν σε όποια βάρδια επιθυμούν, αργότερα φαίνεται ότι αυτό δεν λαμβάνεται υπ’ όψιν.

Σε ότι αφορά το γεγονός με την κράτηση των ταυτοτήτων των εργατών η Apple δήλωσε πως έχει κάνει περισσότερα από κάθε εταιρεία για να αποφευχθεί η κατάχρηση των διακινούμενων εργαζομένων.

Στο βίντεο, ακόμη, ακούγεται ο εργάτης-ρεπόρτερ να λέει πως είναι τόσο κουρασμένος, πως νυστάζει και πως δεν αντέχει άλλο να στέκεται όρθιος.

Οι περισσότεροι εργάτες της κατασκευαστικής εταιρείας στην Κίνα δουλεύουν παραπάνω από 60 ώρες υπερωρίες, πολύ παραπάνω από τις ώρες υπερωριών που επιτρέπει η Apple.

Η Apple είπε πως το να κοιμούνται οι εργάτες κατά τη διάρκεια του διαλλείματος τους δεν είναι ασυνήθιστο.

Η κατασκευαστική εταιρεία Pegatron δήλωσε πως θα διερευνήσει προσεκτικά τους ισχυρισμούς του BBC και θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα.  

Η Apple λέει πως δουλεύει για να εμποδίσει τις υπερβολικές υπερωρίες και πως καμία άλλη εταιρεία δεν έχει κάνει τόσα πολλά για να εξασφαλιστούν οι δίκαιες και ασφαλείς συνθήκες εργασίας.

 

Δείτε το βίντεο:

Πηγή: BBC

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ