• Ρόιτερς: Σόιμπλε και Γιούνκερ γνώριζαν για τις κινήσεις Σαμαρά

  11:05 πμ, Πέμπτη 18 Δεκ 2014 11:05 πμ, Πέμπτη 18 Δεκ 2014

  «Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Αντώνης Σαμαράς φρόντισε να προετοιμάσει το έδαφος στην Ευρώπη πριν βάλει στοίχημα το μέλλον της χώρας ξεκινώντας πρόωρα τη διαδικασία για την προεδρική εκλογή. Αντίθετα με τον πρόσφατο προκάτοχό του, διασφάλισε πριν ρίξει τη βόμβα ότι το Βερολίνο και οι Βρυξέλλες δεν θα εναντιωθούν», αναφέρεται σε τηλεγράφημα του πρακτορείου Ρόιτερς.

  Αν και η απόφασή του, της περασμένης εβδομάδας, για την επίσπευση της διαδικασίας της προεδρικής εκλογής κατέλαβε εξ απήνης το ελληνικό κατεστημένο και τις αγορές, ένας στενός κύκλος εκλεκτών γνώριζε την κίνηση του Αντώνη Σαμαρά. Ανάμεσά τους, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, με τον οποίο ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας μίλησε επανειλημμένως στο τηλέφωνο τις ημέρες που προηγήθηκαν την ανακοίνωση της απόφασης για την επίσπευση της προεδρικής εκλογής, στις 8 Δεκεμβρίου, αναφέρει στο ρεπορτάζ του το πρακτορείο Ρόιτερς επικαλούμενο πηγή που γνωρίζει τις συνομιλίες.

  Το Βερολίνο υποστήριξε εμμέσως την απόφαση για την επίσπευση της προεδρικής εκλογής. "Ο Σόιμπλε δεν ώθησε τον Σαμαρά προς αυτήν την κατεύθυνση. Τώρα που ανακοινώθηκε, ο Σόιμπλε πιστεύει ότι η επιλογή του Σαμαρά δεν ήταν κακή", δήλωσε στο Ρόιτερς ο αξιωματούχος που δεν κατονομάζεται.

  Η τακτική κίνηση του Σαμαρά να στοιχηματίσει για να σώσει την κυβέρνηση και την καριέρα του, χωρίς να αποξενώσει τους εταίρους στην ευρωζώνη αντανακλά την επισφαλή θέση της χώρας εντός του ζώνης του ευρώ, σχολιάζει το Ρόιτερς. Η Ελλάδα βρίσκεται κοντά στην ανάκτηση της χαμένης κυριαρχίας με το τέλος του μνημονίου που επέβαλε εξουθενωτικά μέτρα λιτότητας. Ωστόσο, έπειτα από την οικονομική κατάρρευση πριν από πέντε χρόνια, οι επενδυτές εξακολουθούν να μην πιστεύουν ότι η Ελλάδα είναι σε θέση να σταθεί μόνη στα πόδια της. Η υποστήριξη εκ μέρους των Βρυξελλών και του Βερολίνου, ακόμη και σιωπηρή, εξακολουθεί να αποτελεί σημαντική εγγύηση, προσθέτει το Ρόιτερς.

  Το πρακτορείο αναφέρει ότι η Ελλάδα έμαθε με τον σκληρό τρόπο το μάθημα, έπειτα από την επιλογή του Γιώργου Παπανδρέου το 2011 να ανακοινώσει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος με το ερώτημα αν η Ελλάδα θα δεχθεί ή όχι το μνημόνιο, κίνηση που έγινε χωρίς να έχει προηγηθεί ενημέρωση των ευρωπαίων εταίρων και προκάλεσε την κατάπληξη και την οργή τους.

  Επιστρέφοντας στις διαπραγματεύσεις στο πλαίσιο της τελικής αξιολόγησης και στα σημεία τριβής που εμφανίσθηκαν εξαιτίας της ανάγκης για νέες δημοσιονομικές περικοπές, το πρακτορείο αναφέρει ότι ο Σαμαράς και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος συνειδητοποίησαν ότι η τελική αξιολόγηση δεν μπορεί να ολοκληρωθεί χωρίς την οριστική έκβαση της προεδρικής εκλογές, δήλωσαν στο Ρόιτερς καλά πληροφορημένες κυβερνητικές πηγές.

  Ειδικά ο Βενιζέλος, επεδίωκε την εγκατάλειψη του επίσημου χρονοδιαγράμματος, δήλωσε κυβερνητικός αξιωματούχος στην Αθήνα. Την εβδομάδα που προηγήθηκε της ανακοίνωσης της επίσπευσης της προεδρικής εκλογής, η ελληνική κυβέρνηση αισθανόταν ότι η αξιολόγηση ήταν "όμηρος" της πολιτικής αβεβαιότητας, οδηγώντας στη διατύπωση απαιτήσεων όπως η μείωση της κατώτερης σύνταξης, δήλωσε άλλος κυβερνητικός αξιωματούχος.

  Αναφερόμενο επιπροσθέτως στις απαιτήσεις του ΔΝΤ και της ΕΕ για νέα δημοσιονομικά μέτρα , το να ζητήσει από τους βουλευτές να ψηφίσουν νέα μέτρα λιτότητας και στη συνέχεια να ψηφίσουν για την προεδρική εκλογή, τον Φεβρουάριο, θα αποτελούσε πολιτική αυτοκτονία για τον Σαμαρά, δήλωσαν κυβερνητικοί αξιωματούχοι στο Ρόιτερς.

  Έπειτα από τις επαφές με τον Σόιμπλε, ο Αντώνης Σαμαράς συζήτησε την επίσπευση της προεδρικής εκλογής και με άλλους ευρωπαίους ηγέτες, όπως ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, σύμφωνα με επίσημη πηγή.

  Πηγή: reuters.com/ΑΠΕ-ΜΠΕ

  Διαβάστε επίσης:

  160 "ΝΑΙ" και 135 "ΠΑΡΩΝ" στην ψηφοφορία - Όλα τα ονόματα - ΒΙΝΤΕΟ

  Η τούμπα, ο Πύρρος Δήμας και τα "πηγαδάκια"

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα