• Ο ξένος Τύπος για την Προεδρική εκλογή

  10:19 πμ, Πέμπτη 18 Δεκ 2014 10:19 πμ, Πέμπτη 18 Δεκ 2014

  Η χθεσινή ψηφοφορία στην Ολομέλεια της Βουλής για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας καλύπτεται ευρέως από μεγάλη μερίδα των διεθνών ΜΜΕ, με ανταποκρίσεις από την Αθήνα.

  Οι New York Times, με αφορμή τη χθεσινή ψηφοφορία στη Βουλή, καταγράφει την πρόσφατη ομιλία του «ηγέτη του αριστερού κόμματος» ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, στην Κρήτη και την αναφορά του ότι οι χρηματοπιστωτικές αγορές «έχουν αναγκάσει την Ελλάδα να χορεύει στους ρυθμούς τους» και ότι «τώρα, θα σέρνει τον χορό και οι αγορές θα ακολουθούν».

  Στο δημοσίευμα γίνεται αναφορά σε μια «κουρασμένη από τη λιτότητα χώρα» και ότι «η Ελλάδα αντιμετωπίζει την πιθανότητα πρόωρων γενικών εκλογών».

  Επίσης, σημειώνεται ότι μια τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να φέρει το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα στην εξουσία την επόμενη χρονιά, «ανοίγοντας την πόρτα σε μια απότομη αλλαγή στις σχέσεις της χώρας με την Ευρώπη και ακόμη και σε μια επανεξέταση της συνεχιζόμενης δέσμευσης για την ιδιότητα του μέλους, με κάθε κόστος, στο ευρωπαϊκό νόμισμα».

  Στη συνέχεια, μεταξύ άλλων, γίνεται αναφορά στην πιθανότητα μιας τέτοιας εξέλιξης και σε εκτιμήσεις στις Βρυξέλλες και σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, καθώς και σε μια «γενική αίσθηση» ότι «θα μπορούσε η Ευρώπη να επιβιώσει», καταγράφοντας την κατάσταση που υπήρχε στην Ευρώπη κατά την αρχή της χρηματοπιστωτικής κρίσης πριν από πέντε χρόνια έναντι της σημερινής κρίσης. Επίσης, γίνεται αναφορά στα «νέα τείχη προστασίας» που έχουν σχεδιαστεί.

  Το ABC News όπως και ιστοσελίδες εφημερίδων και τηλεοπτικών δικτύων προβάλλουν ανταπόκριση του ειδησεογραφικού πρακτορείου Associated Press με αναφορά στο αποτέλεσμα της πρώτης ψηφοφορίας για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, καθώς και στις δηλώσεις των πολιτικών αρχηγών. Ο Φώτης Κουβέλης δήλωσε ότι «αυτό που συνέβη σήμερα άνοιξε το δρόμο προς τις (εθνικές) εκλογές» όπως σημειώνεται.

  Ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς δήλωσε, κατά την έξοδό του από τη Βουλή, ότι «έχουμε μπροστά μας άλλες δύο ψηφοφορίες. Διατηρώ την ελπίδα ότι θα εκλεγεί Πρόεδρος. Οι συνθήκες είναι δύσκολες για τη χώρα και είμαι σίγουρος ότι οι βουλευτές γνωρίζουν ότι η χώρα δεν πρέπει να μπει σε περιπέτειες».

  Νωρίτερα την Τετάρτη, σύμφωνα με την ανταπόκριση, το πρωθυπουργικό γραφείο υποστήριξε ότι η ψήφος υπέρ του Δήμα σημαίνει «την αποφυγή μιας πολιτικής περιπέτειας που θα μπορούσε να αποδειχθεί μοιραία για την Ευρωπαϊκή πορεία (της Ελλάδας)».

  Ο ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, δήλωσε ότι είναι σίγουρος ότι θα προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές, υποστηρίζοντας ότι «πολύ σύντομα οι άνθρωποί μας θα παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο στις εξελίξεις».

  Στη Wall Street Journal αναφέρεται ότι «τις ερχόμενες εβδομάδες, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς θα προσπαθήσει να πείσει τους αναποφάσιστους βουλευτές, πολλοί από τους οποίους κινδυνεύουν να χάσουν τις έδρες τους, αν προκηρυχθούν εθνικές εκλογές».

  Όπως σημειώνεται, μεταξύ άλλων, «ο Έλληνας Πρωθυπουργός δήλωσε μετά την ψηφοφορία ότι ο ίδιος παραμένει αισιόδοξος ότι θα εκλεγεί πρόεδρος, προσθέτοντας ότι η χώρα πρέπει να αποφύγει περαιτέρω περίοδο αβεβαιότητας».

  Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Αντώνης Σαμαράς τόνισε ότι «οι συνθήκες είναι δύσκολες για τη χώρα και είμαι βέβαιος ότι οι βουλευτές θα κατανοήσουν ότι η χώρα δεν θα πρέπει να μπει σε νέες περιπέτειες».

  Σε ανταπόκριση στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg γίνεται αναφορά και σχολιασμός του αποτελέσματος της πρώτης ψηφοφορίας με την επισήμανση ότι «ήταν η πρώτη προσπάθεια να πετύχει ο κ. Σαμαράς την εκλογή, ως νέου Προέδρου, του υποψηφίου που ο ίδιος επέλεξε».

  Ο κ. Σαμαράς, μετά την ψηφοφορία, τόνισε ότι «εξακολουθούν να υπάρχουν άλλες δύο ψηφοφορίες για την εκλογή του κ. Δήμα» και ότι «η Ελλάδα δεν πρέπει να μπει σε κατάσταση αναταραχής».

  Στη συνέχεια, επισημαίνεται ότι «η προοπτική πρόωρων εκλογών έχει προκαλέσει αναταραχή στις αγορές φέρνοντας πίσω μνήμες της κορύφωσης της οικονομικής κρίσης του 2012, όταν κινδύνευσε η συμμετοχή της Ελλάδας στην ευρωζώνη».

  Σε άλλη ανταπόκριση από την Αθήνα για το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, που δημοσιεύεται και στην ιστοσελίδα του τηλεοπτικού δικτύου CNBC, τονίζεται ότι «η επίσπευση της προεδρικής εκλογής ήταν έκπληξη για το ελληνικό κατεστημένο, αλλά ο κ. Σαμαράς είχε προηγουμένως συζητήσει τα σχέδιά του με Βρυξέλλες και Βερολίνο».

  Στο ίδιο πνεύμα και το γερμανικό Spiegel που έχει τίτλο Ελλάδα: «Το Κοινοβούλιο δεν εξέλεξε τον προεδρικό υποψήφιο του Σαμαρά», ενώ στο ρεπορτάζ επισημαίνεται πως «οι εκλογές είναι πιο κοντά ένα βήμα, καθώς ο υποψήφιος της κυβέρνησης Σταύρος Δήμας δεν εξελέγη από τον α΄ γύρο της ψηφοφορίας κι αν δεν εκλεγεί και στους επόμενους δύο γύρους, τότε στην αρχή του 2015 θα διεξαχθούν βουλευτικές εκλογές».

  Έντονες ανησυχίες για τη μελλοντική πορεία της ελληνικής οικονομίας διατυπώνουν τα αυστραλιανά μέσα ενημέρωσης μετά το αποτέλεσμα της πρώτης ονομαστικής φανερής ψηφοφορία στην Ολομέλεια της Βουλής για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας.

  «Το γεγονός ότι η υποψηφιότητα Σταύρου Δήμα συγκέντρωσε μόνο 160 θετικές ψήφους σημαίνει ότι θα γίνει και δεύτερη ψηφοφορία στις 23 Δεκεμβρίου» γράφει η εφημερίδα The West Australian και προσθέτει: «Ουσιαστικά σημαίνει πως το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών είναι πιο κοντά και αυτό έχει ανησυχήσει ιδιαίτερα τις διεθνείς αγορές».

  Στο ρεπορτάζ επισημαίνεται ότι το αποτέλεσμα της πρώτης ψηφοφορίας ήταν κάτω των προσδοκιών του κυβερνητικού συνασπισμού και αυτό έχει προκαλέσει εκνευρισμό στις αγορές.

  Καταχωρείται σχετικό ρεπορτάζ από την ψηφοφορία μαζί με δηλώσεις πολιτικών αρχηγών μετά το αποτέλεσμά της μαζί με τη δήλωση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρα που είπε ότι «τη διέξοδο θα τη δώσει ο λαός και η Δημοκρατία».

  Η εφημερίδα The Australian έχει ως τίτλο «Απέτυχε η ψηφοφορία του πρώτου γύρου για την εκλογή Έλληνα προέδρου» και στο ρεπορτάζ επισημαίνεται πως «αν και το αποτέλεσμα ήταν αναμενόμενο ως ένα βαθμό εντούτοις προκάλεσε μούδιασμα στην κυβέρνηση και ανησυχία στις αγορές γιατί το αποτέλεσμα πρόωρων εκλογών που ίσως θέσουν σε κίνδυνο τις μεταρρυθμίσεις είναι πλέον πιθανό».

  Πηγή: real.gr

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα