Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο να παραιτηθεί ο Ναπολιτάνο

Ανοικτό άφησε το ενδεχόμενο πρόωρης εκλογής προέδρου της δημοκρατίας στην Ιταλία ο Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, ο οποίος όμως υπογράμμισε ότι είναι κρίσιμο αντιθέτως να μην προκηρυχθούν πρόωρες βουλευτικές εκλογές στη χώρα του.

Σε μια ομιλία που εκφώνησε Ιταλός πρόεδρος, ο Ναπολιτάνο αναφέρθηκε σε κεντρικά θέματα της ιταλικής και ευρωπαϊκής πολιτικής.

Με την ευκαιρία των καθιερωμένων ευχών του ο πρόεδρος της Ιταλίας προειδοποίησε πως «οι φήμες περί πρόωρης προσφυγής στις κάλπες για βουλευτικές εκλογές στην Ιταλία θα δημιουργούσαν αστάθεια».

Ωστόσο, μίλησε επίσης για την ανάγκη να εξασφαλισθεί στην χώρα του «θεσμική συνέχεια» αναφερόμενος εμμέσως πλην σαφώς στην ενδεχόμενη παραίτησή του, σύμφωνα με σενάρια που έχουν δημοσιευθεί στον Τύπο, τις πρώτες εβδομάδες του νέου έτους και την έναρξης διαδικασίας για την εκλογή νέου προέδρου.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η δημοτικότητα του 89χρονου Ναπολιτάνο είχε αρχίσει να πέφτει ήδη μετά την επανεκλογή του (20ή Απριλίου 2013) και την ορκωμοσία του (22η Απριλίου). Σύμφωνα με το ινστιτούτο δημοσκοπήσεων Ixè, η δημοφιλία του Ναπολιτάνο κατρακύλησε τον περασμένο Σεπτέμβριο στο 39%.

«Θετική» η Ιταλική  Προεδρία

Εξάλλου, αποτιμώντας την εξάμηνη προεδρία της Ιταλίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που ολοκληρώνεται την 31η Δεκεμβρίου, ο Ιταλός πρόεδρος έκρινε ότι «η κυβέρνηση Ρέντσι, με την βοήθεια της προπαρασκευαστικής δουλειάς της προηγούμενης κυβέρνησης του Ενρίκο Λέτα, κατάφερε να δράσει θετικά και με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση για να μπορέσουν οι χρηματοοικονομικές και δημοσιονομικές πολιτικές των είκοσι οκτώ χωρών μελών της Ένωσης να ακολουθήσουν νέα πορεία, πέρα από τα ασφυκτικά και επιζήμια όρια της λιτότητας».

Αναφερόμενος στην αντιπαράθεση της κυβέρνησης Ρέντσι με τα συνδικάτα και ιδίως στο θέμα της μεταρρύθμισης των εργασιακών σχέσεων η οποία αναμένεται να αυξήσει τις απολύσεις των εργαζομένων, χωρίς δικαίωμα επαναπρόσληψης, ο Ναπολιτάνο από τη μια ζήτησε από την κυβέρνηση συνασπισμού «περισσότερο κοινωνικό διάλογο», ενώ από την άλλη, απευθυνόμενος στις συνδικαλιστικές οργανώσεις, τόνισε ότι «πρέπει να γίνονται σεβαστές οι δικαιοδοσίες της κυβέρνησης».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ