Η Γερμανία σχεδιάζει να δανειστεί από τις αγορές το 2015

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γερμανίας αναμένει να δανειστεί λιγότερα από 200 δισεκατομμύρια ευρώ από τις κεφαλαιαγορές το 2015, ένα ποσό που είναι το χαμηλότερο από το 2002, για να εξυπηρετήσει το κρατικό χρέος της χώρας, το οποίο ανέρχεται σε 1,3 τρισεκατομμύρια ευρώ, δήλωσαν δύο πηγές ενήμερες για τα σχέδιά της στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters, την Τρίτη.

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έχει θέσει στόχο ο ομοσπονδιακός προϋπολογισμός του 2015 να είναι ο πρώτος ισοσκελισμένος που θα εκτελεστεί έπειτα από 46 χρόνια, πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα χρειαστεί νέο δανεισμό για να καλυφθεί ένα δημοσιονομικό έλλειμμα.

Αλλά, καθώς το Βερολίνο δεν μπορεί να πληρώσει τα περίπου 185 δισεκατομμύρια ευρώ τα οποία προβλέπει πως θα χρειαστεί να καταβάλει σε επενδυτές που διακρατούν γερμανικό κρατικό χρέος από τα τρέχοντα έσοδά της, θα δανειστεί από τις χρηματαγορές.

Το 2014 η ομοσπονδιακή γερμανική κυβέρνηση δανείστηκε 212 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ το 2013 το ύψος του κρατικού δανεισμού της Γερμανίας είχε ανέλθει στα 267 δισεκατομμύρια ευρώ και στο αποκορύφωμα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, το 2009, ο δανεισμός της είχε ανέλθει στο ιστορικό ποσό των 334 δισεκατομμύρια ευρώ.

Το ημερολόγιο έκδοσης νέων ομολόγων αναμένεται να εκδοθεί από την υπηρεσία διαχείρισης δημοσίου χρέους της Γερμανίας σήμερα.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ