Ο αρθρογράφος του Channel 4 που χαρακτηρίζει τον Τσίπρα… ‘Mad Max’

Διεθνή μέσα ενημέρωσης επιχειρούν να αποκωδικοποιήσουν τις προθέσεις του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, ιδίως μετά τις δηλώσεις του σχετικά με τις αγορές, ενώ σχολιάζουν το «τι θα σημάνει για τη χώρα μας ο ενδεχόμενος ερχομός του στην εξουσία».

«Οικονομική ανάκαμψη στην Ελλάδα, αλλά θα μπορούσε να καταλήξει με έναν Mad Max στην εξουσία» είναι ο τίτλος εκτενούς δημοσιεύματος του βρετανικού Channel 4.

Ο Βρετανός δημοσιογράφος, Πολ Μέισον, σημειώνει πως ο ΣΥΡΙΖΑ  «δεν είναι ένα αόριστο αριστερό κομμάτι ενός κεντρώου κόμματος. Έλκει την καταγωγή του από την κομμουνιστική παράδοση της χώρας και αποτελείται από Ευρωκομμουνιστές που αποσχίστηκαν το 1970 από τους Σταλινικούς, ενώ στις τάξεις του θα βρει κανείς Τροτσκιστές, Μαοϊκούς, νέους αριστερούς ακτιβιστές και χιλιάδες νέους που όλοι οι παραπάνω ορισμοί τους φαίνονται ρετρό, αλλά έχουν προσκολληθεί στον ΣΥΡΙΖΑ γιατί δείχνει προοδευτικός, μοντέρνος και είναι ενάντια στη λιτότητα».

Αναλύοντας το ενδεχόμενο ο ΣΥΡΙΖΑ να έρθει στην εξουσία στις επόμενες εκλογές, ο δημοσιογράφος γράφει: «Θα τερματίσει τη λιτότητα και θα ζητήσει από την ΕΚΤ να διαγράψει το μισό χρέος της χώρας. Υπάρχει μια μικρή πιθανότητα, αν ο ΣΥΡΙΖΑ λάμβανε ισχυρή εντολή και έπαιζε καλά το παιχνίδι των διαπραγματεύσεων, να μπορούσε να καταφέρει κάτι. Αλλά πιο πιθανό είναι να τα σπάσει με τις Βρυξέλλες, τα χρήματα να φύγουν από τη χώρα και η Ελλάδα να εξέλθει από την Ευρωζώνη. Οι πρόσφατες δηλώσεις του Γιάννη Στουρνάρα για το πού οδηγείται η Ελλάδα, προκάλεσαν αρκετά. Το χρηματιστήριο της Αθήνας που την προηγούμενη εβδομάδα υπέστη καθίζηση, μπορεί να χτυπηθεί κι άλλο, με δηλώσεις σαν και αυτές. Για την Ελλάδα, που ακόμα θυμάται τι συνέβη στην Κύπρο, θα είναι κακό να δει τις καταθέσεις να φεύγουν από τις τράπεζες υπό τον κίνδυνο της κατάρρευσης».

Στο ίδιο μήκος κύματος και η αναλύτρια της βρετανικής επενδυτικής Rabobank International, Τζέιν Φόλεϊ, μίλησε στο Bloomberg και συνέδεσε άμεσα την ευρύτερη κρίση του ευρώ με την πολιτική αστάθεια στην Ελλάδα.

«Αυτό που ουσιαστικά μελετούν οι αγορές είναι πώς θα εξελιχθούν τα πολιτικά πράγματα στην Ελλάδα, αλλά και πώς αυτά θα σταθμιστούν βραχυπρόθεσμα από τις αγορές» τόνισε και συμπλήρωσε ότι «η προεδρική εκλογή και ίσως οι πρόωρες εκλογές αφήνουν ένα μεγάλο ερωτηματικό σε όλους μας. Ειδικά αν την κυβέρνηση στην Ελλάδα αναλάβει ο ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό μπορεί να σημάνει την έξοδο της χώρας από το ευρώ, αλλά και οι αγορές θα πρέπει να δουν πώς θα αντιδράσουν και πώς θα υποδεχθούν όλα αυτά τα γεγονότα». Και το Bloomberg καταλήγει πως «οι πιθανότητες της Ελλάδας για ένα αρνητικό σοκ αυτή τη στιγμή υπάρχουν».   

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ