Έκκληση Γκορμπατσόφ: Να ξεπαγώσουμε τις σχέσεις Ρωσίας-Δύσης

Έκκληση Γκορμπατσόφ: Να ξεπαγώσουμε τις σχέσεις Ρωσίας-Δύσης

Ο τελευταίος ηγέτης της Σοβιετικής Ένωσης, ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, απηύθυνε σήμερα έκκληση να “ξεπαγώσουν” οι σχέσεις ανάμεσα στη Ρωσία και τους Δυτικούς, οι οποίες βρίσκονται στο χειρότερο σημείο τους από την αρχή της ουκρανικής κρίσης.

Σε άρθρο του που δημοσιεύεται από τη ρωσική εφημερίδα “Ροσιίσκαγια Γκαζέτα”, ο 83χρονος πρώην πρόεδρος εκφράζει τη λύπη του για το γεγονός ότι η ουκρανική κρίση οδήγησε σε οικονομικές κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας, αλλά και σταμάτησε τη συνεργασία σε πολλούς ζωτικούς τομείς, όπως ο αγώνας εναντίον της τρομοκρατίας, η κλιματική αλλαγή ή η διαχείριση επιδημιών.

“Οφείλουμε να ξεπαγώσουμε επειγόντως τις σχέσεις μας”, γράφει ο Γκορμπατσόφ, αρχιτέκτονας της πολιτικής του ανοίγματος της ΕΣΣΔ στη δεκαετία του 1980.

“Καλώ τους ηγέτες της Ρωσίας και των ΗΠΑ να σκεφθούν τη διεξαγωγή μιας συνόδου κορυφής με ένα ευρύ πρόγραμμα συνομιλιών, χωρίς προϋποθέσεις”, τονίζει ο Γκορμπατσόφ, προσθέτοντας πως “ο ίδιος τύπος συνόδου κορυφής πρέπει να οργανωθεί ανάμεσα στη Ρωσία και την ΕΕ”.

Ο πρώην ηγέτης επισημαίνει την “ιδιαίτερη ευθύνη” της Ρωσίας και των ΗΠΑ. “Όταν απομακρύνονται από την ευθύνη αυτή, ο κόσμος βρίσκεται αντιμέτωπος με βαριές συνέπειες”, γράφει.

“Δεν πρέπει να φοβόμαστε ότι η μια πλευρά θα χάσει το γόητρό της ή ότι η άλλη θα πει πως νίκησε η προπαγάνδα της”, εξηγεί.

Για την Ουκρανία, εκτιμά πως ο ουκρανικός στρατός και οι αυτονομιστές “παραβιάζουν αμφότεροι την κατάπαυση του πυρός, είναι αμφότεροι ένοχοι για χρήση ιδιαίτερα επικίνδυνων τύπων όπλων και για παραβίαση των ανθρώπινων δικαιωμάτων”.

Ο πρώην ηγέτης, ο οποίος έχει επικρίνει στο παρελθόν τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, υποστήριξε το Φεβρουάριο την προσάρτηση της ουκρανικής χερσονήσου της Κριμαίας από τη Ρωσία εκτιμώντας πως πρόκειται για διόρθωση ενός λάθους που χρονολογούνταν από τη σοβιετική εποχή.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ