Τι γράφουν τα διεθνή ΜΜΕ για τις εξελίξεις στην Ελλάδα

Διεθνή ΜΜΕ: Ο Σαμαράς “τζογάρει” με την επίσπευση των εκλογών

«Ο Έλληνας Πρωθυπουργός κηρύσσει πρόωρες προεδρικές εκλογές», λένε οι Financial Times, που χαρακτηρίζουν την κίνηση αυτή «τζογάρισμα, παρά τη δίμηνη παράταση του προγράμματος διάσωσης». Όπως επισημαίνουν οι FT, ο Αντώνης Σαμαράς «ζήτησε πρόωρες προεδρικές εκλογές σε ένα στοίχημα υψηλού ρίσκου να διατηρήσει την εξουσία, παρά την αποτυχία να βάλει τέλος στο τιμωρητικό πρόγραμμα διάσωσης ύψους 245 δισ. ευρώ».

Σύμφωνα με τους FT το «τζογάρισμα» του Σαμαρά φαίνεται να βασίζεται στην ελπίδα ότι μια νέα υπόσχεση να τελειώσει το μισητό πρόγραμμα διάσωσης τον Φεβρουάριο θα είναι αρκετή ώστε να εξασφαλίσει την κοινοβουλευτική στήριξη που χρειάζεται. Όμως, ενδεχόμενη κατάρρευση της κυβέρνησης, που θα συνοδευτεί από νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές, θα έριχνε την Ελλάδα στην αναταραχή και θα περιέπλεκε σημαντικά τις διαπραγματεύσεις μεταξύ της Αθήνας και των πιστωτών της.

«Η ελληνική κυβέρνηση δήλωσε πως θα επισπεύσει, για την ερχόμενη εβδομάδα, την υψηλού ρίσκου εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, σε μια προσπάθεια να βάλει τέλος στην πολιτική αβεβαιότητα της χώρας και να κατευθύνει την τύχη του προγράμματος διάσωσής της», λέει η Wall Street Journal, η οποία επισημαίνει πως με την επίσπευση των εκλογών η κυβέρνηση ευελπιστεί πως θα ανακτηθεί το momentum στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα αναφορικά με το πρόγραμμα διάσωσης.

«Η Ελλάδα ανακοίνωσε ότι θα διενεργήσει δύο μήνες νωρίτερα τις προεδρικές εκλογές, σε μια προσπάθεια να βάλει τέλος στην πολιτική αβεβαιότητα», σημειώνει το BBC, κάνοντας λόγο για μια ψηφοφορία υψηλού ρίσκου, η οποία θα αποτελέσει τεστ ζωτικής σημασίας για τον Σαμαρά.

Με τη διεξαγωγή προεδρικών εκλογών τώρα, σε μια περίοδο όπου συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις, η κυβέρνηση φαίνεται να στοιχηματίζει στο ότι οι καλύτερες ελπίδες να εξασφαλίσει την απαιτούμενη στήριξη είναι στο άμεσο μέλλον, παρά τον Φεβρουάριο, σχολιάζει το Reuters, που αναφέρει ότι η κίνηση-έκπληξη του Σαμαρά έχει στόχο να βάλει τέλος στην πολιτική αβεβαιότητα.

Τηλεγράφημα του γερμανικού πρακτορείου ειδήσεων dpa έχει τον τίτλο «Ο Σαμαράς τα παίζει όλα για όλα και επισπεύδει την προεδρική εκλογή». Όπως σημειώνει το dpa «ο Έλληνας Πρωθυπουργός θέλει να παραμερίσει τα εμπόδια για την επιστροφή της Ελλάδας στις χρηματαγορές. Επισπεύδει λοιπόν την εκλογή του Προέδρου από το κοινοβούλιο. Με τον τρόπο αυτό ρισκάρει πρόωρες εκλογές. Η αριστερή συμμαχία θα μπορούσε τότε να κερδίσει το πάνω χέρι».

Η Rheinische Post εκτιμά ότι «στην Ελλάδα της κρίσης ο Πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, θέλει ξεκάθαρους πολιτικούς συσχετισμούς προκειμένου να μπορεί να διαπραγματευτεί σκληρά με τους διεθνείς πιστωτές. Το βράδυ της Δευτέρας επίσπευσε την εκλογή του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί κανονικά το Φεβρουάριο. Εάν εκλεγεί νέος Πρόεδρος, ο Σαμαράς μπορεί να συνεχίσει να κυβερνά μέχρι τον Ιούνιο του 2016. Σε διαφορετική περίπτωση πρέπει να πραγματοποιηθούν πρόωρες εκλογές».

Η Frankfurter Rundschau σημειώνει: «Με την ψηφοφορία ο Σαμαράς ελπίζει σε μια επιβεβαίωση της πολιτικής του στην ευρωκρίση. Τους επόμενους μήνες επίκεινται σκληρές διαπραγματεύσεις. Εάν ο υποψήφιος του Σαμαρά δεν λάβει την απαιτούμενη πλειοψηφία των 180 βουλευτών, θα πρέπει να πραγματοποιηθούν πρόωρες εκλογές».

Πηγή: euro2day.gr

 

Διαβάστε επίσης:

ΒΙΝΤΕΟ-Νερά και ομπρέλες κατά του Μητροπολίτη Δωρόθεου

Σύζυγος ειδικού φρουρού: Ο Άδωνις δεν κράτησε τον λόγο του

ΒΙΝΤΕΟ-Άνοιξαν μούμια 2.500 ετών-Συγκλονιστικές εικόνες

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ