Μέρκελ: Δύσκολος γείτονας η Ρωσία

Μέρκελ: Δύσκολος γείτονας η Ρωσία

Η πολιτική που ακολουθεί η Μόσχα προκαλεί δυσκολίες σε αρκετές χώρες που γειτνιάζουν με την Ευρωπαϊκή Ένωση, εκτίμησε η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ σε σημερινή της συνέντευξη στην εφημερίδα Die Welt.

«Η Μολδαβία, η Γεωργία και η Ουκρανία είναι τρεις χώρες με τις οποίες γειτονεύουμε στα ανατολικά και οι οποίες έχουν υπογράψει συμφωνίες σύνδεσης με την ΕΕ. Η Ρωσία προκαλεί προβλήματα σε αυτές τις τρεις χώρες», δήλωσε η Μέρκελ, σύμφωνα με τα αποσπάσματα της συνέντευξής της που δόθηκαν στη δημοσιότητα.

«Επιπλέον βλέπουμε ότι η Ρωσία προσπαθεί να διατηρήσει υπό τον οικονομικό και πολιτικό της έλεγχο κάποιες χώρες των δυτικών Βαλκανίων», πρόσθεσε.

Η Γερμανίδα καγκελάριος ρωτήθηκε και για την κριτική που της άσκησαν τρεις προκάτοχοί της, ο συντηρητικός Χέλμουτ Κολ και οι Σοσιαλδημοκράτες Χέλμουτ Σμιτ και Γκέρχαρντ Σρέντερ, που τάσσονται υπέρ μιας πιο ήπιας προσέγγισης απέναντι στη Μόσχα.

«Είμαι πεπεισμένη ότι η κοινή ευρωπαϊκή απάντηση στις ενέργειες της Ρωσίας είναι σωστή», απάντησε η Μέρκελ. «Το γεγονός ότι η Ρωσία παραβίασε το Μνημόνιο της Βουδαπέστης του 1994 σχετικά με την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία της Ουκρανίας δεν πρέπει να μείνει χωρίς συνέχεια», σημείωσε.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ