Η διαφθορά προβληματίζει τους Ισπανούς

Η διαφθορά προβληματίζει τους Ισπανούς

 

Η διαφθορά είναι μια από τις μεγαλύτερες ανησυχίες των Ισπανών, με έξι στους δέκα να την θεωρούν το βασικό πρόβλημα της χώρας, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε σήμερα, μία ημέρα αφού οι δικαστικοί ζήτησαν περισσότερα μέσα για να αντιμετωπίσουν αυτή τη μάστιγα.

Η διαφθορά, που πλήττει τα κυριότερα πολιτικά κόμματα της Ισπανίας, αλλά και τις μεγάλες τράπεζες, διάφορες διασημότητες, ποδοσφαιριστές και τη μοναρχία είναι στη δεύτερη θέση του καταλόγου με τα μεγαλύτερα προβλήματα της χώρας, μετά την ανεργία η οποία επηρεάζει τον έναν στους τέσσερις Ισπανούς σε παραγωγική ηλικία, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση αυτή που διενεργήθηκε από το Ισπανικό Κέντρο Κοινωνιολογικών Ερευνών από τις 4 ως τις 12 Νοεμβρίου.

Η κατηγορία «διαφθορά και απάτες» αναφέρεται από το 63,8% των 2.465 ανθρώπων που ερωτήθηκαν ως μία από τις βασικές αιτίες ανησυχίας τους, καταγράφοντας θεαματική άνοδο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα (42,7%).

Η ανεργία ανησυχεί το 77% των ερωτηθέντων.

Η Ισπανία βελτίωσε ελαφρώς τη θέση της στην ετήσια έκθεση της Διεθνούς Διαφάνειας περνώντας από την 37η θέση σε σύνολο 175 με βαθμολογία 60 στα 100, έναντι 59 που ήταν πέρσι.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι υποθέσεις διαφθοράς έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, γεγονός που αυξάνει «τη λογική αγανάκτηση των πολιτών και τους αποθαρρύνει», ανέφεραν οι Ισπανοί δικαστικοί σε έκθεσή τους, στην οποία παρουσιάζουν 57 προτάσεις ώστε να γίνει πιο αποτελεσματικό το δικαστικό σύστημα.

Κυρίως ζητούν να αυξηθεί ο αριθμός των δικαστών στην Ισπανία που είναι πολύ κατώτερος από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο –με 11 δικαστές για 100.000 κατοίκους, έναντι 21–, αλλά και τη μεταρρύθμιση του ποινικού κώδικα με στόχο «να παραταθεί ο χρόνος παραγραφής των αδικημάτων της διαφθοράς», να γίνουν πιο αυστηρές οι ποινές και να γίνει αδίκημα «η παράνομη χρηματοδότηση των κομμάτων».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ