Η εμμονή του χερ Σόιμπλε με την Ελλάδα-Οι “καλύτερες” χειρότερες επιθέσεις του “κακού” της Γερμανίας

Η εμμονή του χερ Σόιμπλε με την Ελλάδα-Οι “καλύτερες” χειρότερες επιθέσεις του “κακού” της Γερμανίας

 Επιμέλεια:Μαρία Παππά

Ο σκληρός Γερμανός υπουργός Οικονομικών που ενίοτε αγγίζει με τις δηλώσεις του τα όρια της κυνικότητας, θα μπορούσε να πει κανείς ότι βλέπει την Ελλάδα ακόμα και στον ύπνο του, καθώς από τότε που ξέσπασε η κρίση, η χώρα μας έχει γίνει το… αγαπημένο του θέμα συζήτησης. Σε βαθμό… παθολογικό ίσως, αφού η εμμονή του είναι έκδηλη τόσο στα όσα έχει πει όσο και στα όσα έχει γράψει τα τελευταία πέντε χρόνια για την Ελλάδα και τους Έλληνες.

Υπέρμαχος της λιτότητας, ο υπουργός που χαρακτήρισε τον εαυτό του, όπως και την καγκελάριο, ως «το μέλλον» -χωρίς να διευκρινίσει ωστόσο τίνος το μέλλον-, έχει προβεί σε απειράριθμες επιθέσεις, άμεσες και έμμεσες, απειλές, καθώς και σε ιδιαίτερα απαξιωτικά σχόλια, και μάλιστα σε πολύ δύσκολες ώρες για την Ελλάδα.

«Θα μπορούσε να πει κανείς ότι η Ελλάδα εκχωρεί προσωρινά ένα μέρος της εθνικής της κυριαρχίας. Δεν πιστεύω ότι άλλες χώρες θα δέχονταν ποτέ κάτι τέτοιο» δήλωνε στο γερμανικό περιοδικό Spiegel τον Οκτώβριο του 2011, για να συμπληρώσει, τον Φλεβάρη του 2012 ότι θα πρέπει να υιοθετήσουμε το παράδειγμα της Ιταλίας, «όπου δόθηκε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης τεχνοκρατών» και «στη συνέχεια θα μπορούσε να λειτουργήσει και πάλι η κανονική δημοκρατική διαδικασία με τις επιπτώσεις που έχουμε δει στην Ελλάδα εδώ και δεκαετίες». Σαν να σκεφτόταν φωναχτά και δημόσια, προχώρησε -εκτός των άλλων- στη σοκαριστική παραδοχή, ότι μέτρα σαν αυτά που επιβάλλει η τρόικα στην Ελλάδα δεν θα μπορούσε να τα εφαρμόσει στη Γερμανία: «Δεν θα ήθελα να έπρεπε να εφαρμόσω ένα τέτοιο πρόγραμμα στην Γερμανία. Αυτό που πρέπει να υπομείνουν οι Έλληνες είναι απίστευτο».

Αξέχαστες θα μείνουν επίσης οι απειλές που εξαπέλυε ο κ. Σόιμπλε, τον Μάιο του 2012, λίγο πριν την διεξαγωγή των εκλογών στη χώρα μας. «Η Ελλάδα θα πρέπει να υποστεί τις συνέπειες αν η κυβέρνηση που θα προκύψει μετά τις εκλογές της Κυριακής δεν σεβαστεί τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει στο πλαίσιο του μνημονίου με την ΕΕ και το ΔΝΤ».

Μόλις τρεις μήνες αργότερα δε, τον Αύγουστο του 2012, ο Γερμανός υπουργός, αναφερόμενος στην πιθανότητα ενός πακέτου βοήθειας προς την Ελλάδα, είχε πει σε ομιλία του στο Βερολίνο ότι «δεν συντρέχει λόγος να ρίχνουμε χρήματα σε πηγάδι που δεν έχει πάτο» -μια φράση που αγαπήθηκε από τα γερμανικά ΜΜΕ και χρησιμοποιήθηκε κατά κόρον… μέχρι προσφάτως.

Υπενθυμίζουμε ότι όταν ο Γκίκας Χαρδούβελης (πριν από περίπου έναν μήνα) ζήτησε σεμνά και διστακτικά από τον κ. Σόιμπλε να συναινέσει στην «παροχή οξυγόνου» προς την Ελλάδα, εκείνος υπήρξε αφοπλιστικός: «Τελειώστε με όσα έχετε δεσμευτεί, διαφορετικά θα χάσετε και τα χρήματα της τελευταίας δόσης του δανείου από την τρόικα». Ενώ πρόσθεσε με απαξιωτικό και ενοχλημένο ύφος, «δεν μας ενδιαφέρουν τα εσωτερικά σας, ούτε καν οι ανάγκες σας για εκλογές».

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ