Την απεξάρτηση της ΕΕ από το ρωσικό αέριο στηρίζουν οι ΗΠΑ

Την απεξάρτηση της ΕΕ από το ρωσικό αέριο στηρίζουν οι ΗΠΑ

Oι ΗΠΑ εξέφρασαν την υποστήριξή τους στις προσπάθειες που καταβάλλει η Ευρωπαϊκή Ένωση προκειμένου να απεξαρτηθεί από το ρωσικό φυσικό αέριο, διαφοροποιώντας τις πηγές εφοδιασμού και τις διαδρομές διαμετακομιδής κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης στις Βρυξέλλες μεταξύ του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι και της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι.

Το θέμα αυτό συζητήθηκε στο πλαίσιο ενός συμβουλίου ΕΕ-ΗΠΑ για την Ενέργεια, όπου συμμετείχαν στο πλαίσιο της 6ης συνεδρίας οι Ευρωπαίοι επίτροποι που είναι υπεύθυνοι για το χαρτοφυλάκιο αυτό, ο Μιγκέλ Αρίας Κανιέτε (Επίτροπος Κλιματικής Δράσης και Ενέργειας) και ο Μάρος Σέφκοβιτς (αντιπρόεδρος για την Ενέργεια).

Η συνάντηση αυτή πραγματοποιήθηκε δύο ημέρες μετά την ανακοίνωση της Ρωσίας της εγκατάλειψης του σχεδίου κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου South Stream.

Ενώ οι Ευρωπαίοι καταρτίζουν σχεδιασμούς προκειμένου να διαφοροποιήσουν τις πηγές εφοδιασμού τους και τους πάροχους τους, οι ΗΠΑ υπενθύμισαν τη βούλησή τους να διαθέσουν στην αγορά μεγάλες ποσότητες υγροποιημένου φυσικού αερίου, γεγονός που αναμένεται να επηρεάσει τις τιμές.

«Το σχέδιο του αγωγού South Stream ήταν ένα εναλλακτικό σχέδιο, όμως δεν ανταποκρινόταν στην ανάγκη διαφοροποίησης της ΕΕ, καθώς αναμενόταν να τροφοδοτήσει τις χώρες με ρωσικό φυσικό αέριο» υπογράμμισε Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η ΕΕ αυξάνει τις επενδύσεις με στόχο τ��ν κατασκευή διασυνδέσεων διακίνησης φυσικού αερίου, κυρίως μεταξύ της Ελλάδας και της Βουλγαρίας, και σταθμών για το υγροποιημένο φυσικό αέριο. Ένα σχέδιο βρίσκεται σε εξέλιξη στη Λιθουανία προκειμένου να εξυπηρετήσει τις χώρες της Βαλτικής, που αυτή τη στιγμή παραμένουν εξαρτημένες από το ρωσικό φυσικό αέριο.

«Η ασφάλεια του εφοδιασμού επιβάλλει τη διαφοροποίηση των πηγών, των παροχών και των οδών μεταφοράς» εξήγησε ο αξιωματούχος.

«Πίσω από τον South Stream βρισκόταν ο ίδιος πάροχος φυσικού αερίου, η Gazprom, και η ίδια πηγή, η Ρωσία» υπενθύμισε.

«Δεν είναι αυτή η προτεραιότητα για την ΕΕ», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ