Σχέδιο ψηφίσματος για την επανάληψη των ειρηνευτικών συνομιλιών Ισραήλ-Παλαιστίνης

Σχέδιο ψηφίσματος για την επανάληψη των ειρηνευτικών συνομιλιών Ισραήλ-Παλαιστίνης

Ένα σχέδιο ψηφίσματος για την επανάληψη των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων με κυρίαρχο στόχο την τελική συμφωνία θα υποβληθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας στα μέσα του Δεκεμβρίου όπως δήλωσε τη Δευτέρα ο Παλαιστίνιος εκπρόσωπος στον ΟΗΕ.

Ο Ριγιάντ Μανσούρ εξήγησε ότι το κείμενο που είναι Γαλλικής εμπνεύσεως θα πρέπει αφενός να ορίσει την προθεσμία των διαπραγματεύσεων για την οριστική ειρηνευτική συμφωνία και αφετέρου να θέσει τη δυνατότητα μιας δεύτερης προθεσμίας για τη δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους.

«Οι Γάλλοι πιέζουν όλο και περισσότερο, προσπαθούν να συγκεντρώσουν όλες τις ευρωπαϊκές χώρες και νομίζω ότι στο τέλος θα τα καταφέρουν», δήλωσε ο Ριγιάντ Μανσούρ στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Σύμφωνα με τον Ριγιάντ Μανσούρ, το νέο σχέδιο ψηφίσματος θα πρέπει να υποβληθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας «σύντομα, πιθανόν στα μέσα του μήνα» και αμέσως θα ακολουθήσει ψηφοφορία. Εάν το κείμενο εγκριθεί θα ανοίξει ο δρόμος για μια διεθνή διάσκεψη η οποία θεωρείται εν πολλοίς ως μια τελευταία προσπάθεια για την επίτευξη ειρηνευτικής συμφωνίας μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων.

Η πρωτοβουλία του Παρισιού θα εξεταστεί στις Βρυξέλλες την Τρίτη, όπου ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι θα συναντηθεί με τους ομόλογούς του της ΕΕ στο πλαίσιο συνεδρίασης του ΝΑΤΟ. Η θέση των Ηνωμένων Πολιτειών που είναι στενός σύμμαχος του Ισραήλ, θα είναι ζωτικής σημασίας. Οι Παλαιστίνιοι, από την πλευρά τους, με την υποστήριξη του Αραβικού Συνδέσμου, έχουν κυκλοφορήσει από τον Σεπτέμβριο ένα σχέδιο ψηφίσματος που καλεί για τον τερματισμό της ισραηλινής κατοχής μέχρι το Νοέμβριο το 2016.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ