Αιματηρές συγκρούσεις στα σύνορα Ιρακ-Ιράν

Αιματηρές συγκρούσεις στα σύνορα Ιρακ-Ιράν

Τουλάχιστον είκοσι Κούρδοι μαχητές σκοτώθηκαν σε μάχες και από εκρήξεις βομβών κατά τη διάρκεια μιας επιχείρησης που διεξήχθη χθες για την ανακατάληψη περιοχών κοντά στα σύνορα του Ιράκ με το Ιράν που βρίσκονται στα χέρια των τζιχαντιστών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

«Ο αριθμός των Πεσμεργκά -των Κούρδων μαχητών- οι οποίοι σκοτώθηκαν είναι 20 και πάνω από 40 άλλοι τραυματίστηκαν σε μάχες εναντίον του ΙΚ και από βόμβες στην είσοδο και στο εσωτερικό των πόλεων Τζαλάουλα και Σααντίγια», δήλωσε τηλεφωνικά στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μαχμούντ Σινγκάβι, αξιωματικός των Πεσμαργκά.

Νωρίτερα χθες, ένας Ιρακινός στρατηγός, ο Αμπντουλαμίρ αλ Ζαΐντι, είχε δηλώσει στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι στις επιχειρήσεις αυτές συμμετέχουν μονάδες των ενόπλων δυνάμεων, σιίτες παραστρατιωτικοί και Κούρδοι μαχητές.

Ο Καρίμ αλ Νούρι, ένας από τους οπλαρχηγούς της σιιτικής παραστρατιωτικής οργάνωσης Μπαντρ, μέλη της οποίας πήραν επίσης μέρος στην επιχείρηση που άρχισε χθες το πρωί, ανέφερε ότι 12 άνδρες των δυνάμεων που ενεπλάκησαν στις μάχες με τους τζιχαντιστές σκοτώθηκαν, χωρίς να διευκρινίσει εάν μιλούσε για στελέχη του στρατού, μέλη των σιιτικών πολιτοφυλακών, μαχητές των φυλών ή Πεσμεργκά.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι δύο τομείς που προσπαθούν να αποσπάσουν οι δυνάμεις που πρόσκειται στην κυβέρνηση του Ιράκ από τους τζιχαντιστές του ΙΚ θεωρούνται στρατηγικής συμμαχίας, καθώς βρίσκονται πολύ κοντά στην αυτόνομη επαρχία του Κουρδιστάν και στα σύνορα με το Ιράν, το οποίο παρέχει υποστήριξη στις ιρακινές δυνάμεις.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ