Ακουαρέλα του Χίτλερ πωλήθηκε σε δημοπρασία 130.000 ευρώ

Ακουαρέλα του Χίτλερ πωλήθηκε σε δημοπρασία 130.000 ευρώ

 

Μια ακουαρέλα που είχε ζωγραφίσει ο Αδόλφος Χίτλερ το 1914 πωλήθηκε €130.000 σε μια δημοπρασία στη Νυρεμβέργη, όπως ανακοίνωσε ο οίκος που τη διοργάνωσε.

Ο αγοραστής είναι ένας ιδιώτης από τη Μέση Ανατολή, ο οποίος ήταν παρών στην πώληση, δήλωσε η Κάτριν Βάιντλερ, η επικεφαλής του οίκου δημοπρασιών. Η ίδια διευκρίνισε πως υποβλήθηκαν συνολικά δώδεκα προσφορές από επίδοξους αγοραστές στην Ασία και στην Αμερική.

Το έργο, υπό τον τίτλο “Standesamt und Altes Rathaus München” («Το ληξιαρχείο και το παλιό δημαρχείο του Μονάχου») είναι ένας από τους περίπου 2.000 πίνακες που φιλοτέχνησε ο νεαρός Χίτλερ από το 1905 ως το 1920, όταν ήταν ακόμη ένας άσημος καλλιτέχνης που πάσχιζε να εξασφαλίσει τα προς το ζην πουλώντας πίνακες και καρτ-ποστάλ σε τουρίστες.

Ερωτηθείσα πριν από τη δημοπρασία εάν θεωρεί ανάρμοστη τη πώληση των έργων του ναζιστή δικτάτορα, τα οποία θεωρούνται περιορισμένης καλλιτεχνικής αξίας, η Βάιντλερ παρέπεμψε τα παράπονα στις ιδιοκτήτριες της ακουαρέλας, δύο Γερμανίδες ηλικίας πάνω από 70 ετών, που δεν κατονομάστηκαν. Η ίδια επισήμανε ότι οι ιδιοκτήτριες αποφάσισαν να δωρίσουν περίπου το 10% των κερδών τους σε ένα φιλανθρωπικό ίδρυμα που βοηθά παιδιά με αναπηρία.

Οι οπαδοί του Χίτλερ είχαν κάνει μαζικές συγκεντρώσεις στη Νυρεμβέργη από το 1933 ως το 1938.

Άλλοι πέντε πίνακες του Αδόλφου Χίτλερ έχουν πωληθεί σε δημοπρασίες, εξασφαλίζοντας κέρδη €5.000 ως €80.000 στους ιδιοκτήτες τους.

Η Βάιντλερ ανέφερε ότι η αρχική απόδειξη της πώλησης του έργου στον παππού των ιδιοκτητριών, με ημερομηνία 25η Σεπτεμβρίου 1916, συνόδευε τον πίνακα, κάτι μάλλον σπάνιο για τα έργα τέχνης του Χίτλερ. Αυτό εξηγεί εν μέρει την συγκριτικά υψηλή τιμή πώλησης του έργου, προσέθεσε η ίδια.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, πάντως η ύπαρξη της απόδειξης αγοράς προκάλεσε αμφισβητήσεις από τους κριτικούς σε ό,τι αφορά τη γνησιότητα του πίνακα, που έχει διαστάσεις 28 x 22 εκατοστά. Υπενθύμισαν ότι ένας απατεώνας είχε χρησιμοποιήσει υποτιθέμενα πιστοποιητικά γνησιότητας για να ξεγελάσει τους ιστορικούς όταν προσπάθησε να πουλήσει τα πλαστά, όπως αποδείχθηκε, «Ημερολόγια του Χίτλερ» το 1983.

Όταν ήταν ακόμη νέος ο Αδόλφος Χίτλερ είχε προσπαθήσει να εγγραφεί στην Σχολή Καλών Τεχνών της Βιέννης, αλλά η υποψηφιότητά του είχε απορριφθεί επανειλημμένα λόγω έλλειψης ταλέντου.

Γενικά οι μεγάλοι οίκοι δημοπρασιών αποφεύγουν να πωλούν έργα του. Η δημοπράτησή τους είναι πάντως νόμιμη, εάν δεν απεικονίζουν σβάστικες ή σύμβολα των ναζί.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ