Η Τουρκία εκπαιδεύει Ιρακινούς Κούρδους μαχητές

Η Τουρκία εκπαιδεύει Ιρακινούς Κούρδους μαχητές

 

Ο τουρκικός στρατός εκπαιδεύει Ιρακινούς Κούρδους μαχητές στο βόρειο Ιράκ και θα εκπαιδεύσει  και μια νέα μονάδα του ιρακινού στρατού στη Βαγδάτη στο πλαίσιο της συνεισφοράς της Τουρκίας στη μάχη εναντίον του Ισλαμικού  Κράτους, επισήμαναν σήμερα ανώτατες  πηγές.

Σύμφωνα  με τον ταξίαρχο των Πεσμεργκά  Χαλγκόρντ Χικμάτ, οι τουρκικές Ειδικές Δυνάμεις άρχισαν να εκπαιδεύουν Κούρδους μαχητές στο βόρειο Ιράκ πριν από τρεις εβδομάδες.  Επιπλέον Τούρκος αξιωματούχος ανέφερε ότι παρόμοια βοήθεια θα προσφερθεί  και στη νέα Εθνοφρουρά του Ιράκ.

«Η Τουρκία έχει ήδη αρχίσει να εκπαιδεύει τους Πεσμεργκά στο βόρειο Ιράκ… συμφωνήσαμε επίσης να εκπαιδεύσουμε και να βοηθήσουμε την Εθνοφρουρά», τόνισε ο Τούρκος κυβερνητικός αξιωματούχος.

Η Τουρκία είναι μέλος του NATO με σύνορα 1.200 χιλιόμετρων με  τη Συρία και το Ιράκ. Η χώρα αρνείται να αναλάβει ενεργό στρατιωτικό ρόλο στο διεθνή συνασπισμό υπό τις ΗΠΑ εναντίον του Ισλαμικού Κράτους διότι θεωρεί ότι αυτές  οι αεροπορικές επιδρομές δεν θα έχουν αποτέλεσμα.

Η Άγκυρα έχει επικριθεί διότι άφησε χιλιάδες ξένους μαχητές να περάσουν τα σύνορά της στο πλαίσιο της προσπάθειάς της να συμβάλει στην ανατροπή του προέδρου της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ.  Κριτική επίσης δέχεται επειδή έχει πράξει ελάχιστα για να συμβάλει στον τερματισμό της πολιορκίας της κουρδικής πόλης Κομπάνι στην παραμεθόριο, όπου οι μάχες κρατούν μήνες σε μικρή απόσταση από τις θέσεις των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων.

Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν συναντήθηκε χθες με τον Τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου και σήμερα με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κυρίως για να συζητήσουν τον ρόλο της Τουρκίας στον συνασπισμό. Η Άγκυρα επιμένει ότι η ειρήνη δεν μπορεί να αποκατασταθεί με τον Άσαντ να παραμένει στην εξουσία.

Ένας  άλλος  Τούρκος κυβερνητικός αξιωματούχος ανέφερε: «έχουμε πει πολλές φορές ότι θέλουμε μια ολοκληρωμένη στρατηγική. Είναι αδύνατον να σταματήσουμε τους τρομοκράτες απλώς και μόνο βομβαρδίζοντας (από αέρος)… Αν θέλεις να σκοτώσεις τα κουνούπια δεν δουλεύει αυτό, πρέπει να αποξηράνεις το έλος».

Η Άγκυρα έχει συμφωνήσει με τις ΗΠΑ να εκπαιδεύσει και να εξοπλίσει Σύριους αντάρτες για  να  πολεμήσουν τόσο το ΙΚ, όσο και  τις  δυνάμεις  του Άσαντ. Όμως  δεν έχει  διευκρινιστεί  ακόμη  ο αριθμός  των Σύριων  ανταρτών  και το μέρος  της εκπαίδευσης τους .

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ